Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Egy fegyvertörténész száz esztendős rajzaiból készült kiadvány
2024. jún. 10. hétfő | Keszthely
Egy fegyvertörténész száz esztendős rajzaiból készült kiadvány
Egy kéziratos naplót dolgozott át könyvvé Máday Norbert író, műgyűjtő. A kiadvány a napokban került ki a nyomdából, a Balatoni Múzeumban pedig be is mutatták azt a nagyközönségnek. Különlegesség, hogy a kora középkori hadtörténeti emlékekről készített grafikák kiadására húsz esztendőt kellett várni.

A Magyar Szablyavívó Iskola bemutatója nyitotta a programot. A hagyományőrzők célja, hogy ne merüljön feledésbe az ősi magyar fegyvernem. A most bemutatott kötetnek is az a célkitűzése, hogy a szablyának és más kora középkori fegyvereknek emléket állítson. A kiadványban a gazdag történelmi háttérre támaszkodva eredeti grafikák, rajzok szemléltetik a támadó és védő harci eszközök széles arzenálját. Egy híres fegyvertörténész, Kalmár János az 1920-as, 30-as években múzeumokat járva készítette a rajzokat kora középkori magyar viseletekről, fegyverekről, sisakokról és páncélokról. A kis napló két évtizeddel ezelőtt került Máday Norbert író, műgyűjtő tulajdonába. "Dr. Kalmár János, a magyar fegyvertörténészek legendás alakja több mint száz évvel ezelőtt kapott egy felkérést Horthytól és Klebelsberg Kuno kultuszminisztertől, hogy - bejárva Európa nagy múzeumait, ahol nagy hadtörténeti emlékek voltak -, a magyar vonatkozású középkori fegyvereket, páncélokat, viseleteket rajzolja le, örökítse meg. Ezt a naplót én több, mint húsz éve őrzöm, és most értem oda, hogy egy könyv, egy kötet készült ebből a naplóból" - mondta el az író, műgyűjtő.

A grafikákból, rajzokból összeállított, nemrégiben megjelent kemény borítós könyv bemutatóját a Balatoni Múzeumban tartották meg. Máday Norbert gyűjtői szívvel, a rajzokat nagy becsben tartva megőrizte az emléket és a szakmai, gyűjtői társadalom részére nélkülözhetetlen adalékokkal egészítette ki az eddigi ismereteket. “A fegyvertörténész elveszett naplója” címet viselő kiadványt a magát “elvarázsolt fegyvergyűjtőnek” tartó Fekete György címzetes egyetemi docens ajánlotta a közönség figyelmébe: "Ez a könyv egy jelentős részét felöleli a kora középkori harcosoknak felszereléssel együtt megjelenített rajzai, és a korai középkor lovagkardjai, románkori gótika, illetve reneszánsz kardok. Tehát ebből a két nagy részből áll össze a könyv."

Kalmár János gyűjtése immár száz esztendővel később nyerte el méltó végső formáját. A részletes, nagy gonddal elkészített rajzokat készítő szakember a Nemzeti Múzeumnak volt az igazgatóhelyettese, a fegyvertárnak volt az igazgatója. Bécsben tanult fegyvertörténetet és nagyon jó műszaki rajzoló volt. Többek között Krakkóban, Berlinben, Münchenben, Bécsben, Salzburgban, Nürnbergben készültek a grafikák.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2023. aug. 14. hétfő 15:56 | Zalaapáti
13. alkalommal, augusztus 13-án szerveztek katonadal fesztivált Zalaapátiban.
| 2018. jún. 25. hétfő 17:53 | Balatongyörök
18. századi metszetekből és korabeli fegyverekből nyílt kiállítás Balatongyörökön.
| 2016. ápr. 8. péntek 15:53 | Keszthely
Engedély nélkül tartott magánál nagyobb mennyiségű lőszert és lőfegyvert egy 75 éves keszthelyi férfi.
| 2016. már. 16. szerda 15:08 | Keszthely
Dísz- és használati fegyverekkel mutatják be hazánk történelmi hagyományait a Balatoni Múzeumban.
| 2016. már. 15. kedd 18:52 | Keszthely
Korabeli fegyverbemutatóval és kézműves foglalkozással várták az érdeklődőket a Balatoni Múzeumban.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.