Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Katonadal fesztivál: szerencsét hozott a dupla 13-as szám
2023. aug. 14. hétfő | Zalaapáti
Katonadal fesztivál: szerencsét hozott a dupla 13-as szám
Tizenharmadik alkalommal, augusztus tizenharmadikán szerveztek katonadal fesztivált Zalaapátiban. Az egész napos rendezvényen - a dalok hallgatása mellett - a hagyományőrző csoportok által kiállított ruhákat, fegyvereket és egyéb tárgyakat lehetett megtekinteni.

Egyenruha- és fegyverbemutató is várta a látogatókat a katonadal fesztiválon. A kiállított tárgyak többségét akár kézbe is lehetett venni. Érdeklődőkből nem volt hiány: Behán Mihály is a fegyvereket nézegette. Így fogalmazott: "Édesapám katonatiszt volt, így nekem személyes kötődésem van ezekhez a dolgokhoz. Az erőszakot meg a háborút nem szeretem, de azon kívül a fegyvereket, főleg a régi fegyvereket, meg amit kitaláltak, az minden érdekel engem. A huszárságtól elkezdve a modern időkig minden."

A rendezvény megnyitó ünnepségén Pácsonyi Imre, Zala Vármegye Közgyűlésének alelnöke így fogalmazott: a dal tovább viszi a múltban szerzett emlékeket és értékeket; bennük van az az erény, ami a magyar honvédeket naggyá teszi. A Honvédelmi Minisztérium részéről Czermann János helyettes államtitkár köszöntötte a résztvevőket. "Katonazene, katonadal a honvédkultúra, a katonai örökség legmarkánsabb eleme - a haditechnika mellett - az ifjúság megszólításának is. Tehát nemcsak őseink előtt, hőseink előtt adózunk a katonadalokkal, hanem az ifjúságot is - a haditechnika mellett - ezekkel tudjuk a leginkább megszólítani" - mondta.

A katonadal fesztivál ötletgazdáját az önkormányzat díszpolgári címmel jutalmazta. Németh Lajos Miklós, a Zalaapáti Harmonika Zenekar vezetője a honvédelmi minisztertől is köszöntő levelet kapott. Meghatódott a gesztuson: "Hiszen nem csináltam mást, csak a dolgomat tettem. Ezek szerint jól csináltam. Sok mindent csináltam, úgy érzem, utólag végiggondolva... de nem azért, hogy én díjat akarok, bármit is elvárni. Azért, mert belülről jött ez."

A katonadal fesztiválon összesen huszonhárom csapat mutatta be tudását. Az estig tartó rendezvényen nem csak a dalokat hallgatták az érdeklődők, hanem a kísérőprogramok is népszerűek voltak. A ruhák és fegyverek bemutatója mellett különféle gépjárműveket is hoztak. Magyarországon csupán két helyen rendeznek katonadal seregszemlét: Debrecenben és Zalaapátiban. Vincze Tibor polgármester elmondta: "Tizenöt éve, illetve a pandémia miatt tizenharmadik alkalommal, jó hangulattal, elég sok érdeklődővel, 23 fellépő csapattal, 2023. augusztus 13-án, a XIII. Katonadal Fesztivált megszerveztük."

Hozzátette: a fesztivál története jövőre folytatódik tovább.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2022. aug. 15. hétfő 16:29 | Zalaapáti
12. alkalommal szervezték meg a népszerű fesztivált hagyományőrzők és népdalkörök részvételével.
| 2021. aug. 11. szerda 14:20 | Zalaapáti
Zalaapátiban 19. alkalommal szervezték meg a programot, közel 20 résztvevő jelentkezett.
| 2019. aug. 13. kedd 16:12 | Zalaapáti
10. alkalommal várták az érdeklődőket harci járművekkel, hagyományőrzőkkel és népdalkörökkel Zalaapátiban
| 2018. aug. 14. kedd 15:35 | Zalaapáti
Korabeli fegyverekkel és dalokkal várták az érdeklődőket a 9. Katonadal Fesztiválon Zalaapátiban.
| 2016. aug. 17. szerda 11:39 | Zalaapáti
Évről évre egyre többen érkeznek a zalaapáti programra, melyet hetedik alkalommal rendeztek meg!
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.