Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Katonadalok csendültek fel Zalaapátiban
2022. aug. 15. hétfő | Zalaapáti
Katonadalok csendültek fel Zalaapátiban
12. alkalommal szólt a katonadal Zalaapátiban. Az idei fesztiválra 22 népdalkör érkezett, de részt vett a Magyar Honvédség tatai fúvószenekara is. A fellépők mellett több hagyományőrző csoport is kitelepült. Az érdeklődők testközelből ismerhették meg a különböző fegyvereket és katonai ruházatokat.

A különböző korok gránátjait is szemügyre vehették az érdeklődők. A hagyományőrző egyesületek tagjai nem csak a korabeli ruhákat és fegyvereket mutatták be, de rengeteg információval is szolgáltak a látogatóknak. A felszerelések többségét ki is lehetett próbálni.

„A fegyvereket is kipróbáltam, telefonálhattam az öcsémmel egyik sátorból a másikba. Felpróbálhattam katonai ruhákat, ejtőernyőt is. Megmutatták, hogy hogyan lehet vele futni, milyen súlya van.” - mondta egy érdeklődő, Dencs Barnabás.

A fesztiválon a háborús orvosi eszközöket is kiállították. Különböző fecskendők, vérnyomásmérő, fogók és csipeszek is felsorakoztak. Harci járművek is érkeztek Zalaapátiba. A résztvevők nagyobb részének régi emlékeket idézett a rendezvény.

„Szép, vegyes emlékeket idéz, de régen volt. Keszthelyen voltam katona ’79-től ’81-ig. Azóta is eljárunk mindenféle ilyen fesztiválra, a sármelléki hangárfesztiválra, a kecskeméti repülőnapokra, meg most ide. Ide annak kapcsán, hogy a lányunk ide jött férjhez.” - tette hozzá egy másik érdeklődő, Horváth Zoltán.

A Katonadal Fesztivált a kezdetek óta támogatja a Magyar Honvédség. A program elsődleges célja, hogy szórakoztasson, ugyanakkor a fiataloknak szeretnék felhívni a figyelmét a katonaélet szépségeire.

„A magyar katonák számára a magyar katonadal hagyományai óriási értékkel bírnak. Valljuk be, a magyar katonadal mindig egyfajta bajtársiasságot feltételezett. A ma magyar katonái ugyanúgy szeretik a katonadalokat, mint mondjuk az I. vagy a II. világháború alatt a katonák, vagy éppen az 1848-as katonáink.” - tájékoztatott Mészáros Károly, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Toborzó- és Érdekvédelmi Osztályának megbízott vezetője.

A színpadon a Magyar Honvédség Tatai Dandárzenekara nyitotta a rendezvényt. Előadásukban indulók, népzenei feldolgozások és könnyűzenék is felcsendültek. A program kezdetén Horváth Ferenc, Zalaapáti alpolgármestere elmondta, a kezdetekhez képest mára már 22 fellépő gazdagítja az eseményt, és többen is jönnének bemutatkozni.

„Akkori 6 csoport, akik akkor jelentkeztek, nagyon szívesen jöttek, és manapság már, a mai napon 22 fellépő lesz. Ez a 22 fellépő akkora időt kitölt már, hogy el kellene gondolkodni valamilyen módon, hogy vagy kevesebb meghívottat idecsalogatni, vagy két naposra bővíteni esetleg ezt a rendezvényt.” - emelte ki Horváth Ferenc, Zalaapáti alpolgármestere.

A színpadon este 8 óráig váltották egymást a népdalkörök. Nem csak a környékről, hanem távolabbi településekről is érkeztek fellépők Zalaapátiba.       

Regman Karola - Keszthelyi TV              

| 2023. aug. 14. hétfő 15:56 | Zalaapáti
13. alkalommal, augusztus 13-án szerveztek katonadal fesztivált Zalaapátiban.
| 2021. aug. 11. szerda 14:20 | Zalaapáti
Zalaapátiban 19. alkalommal szervezték meg a programot, közel 20 résztvevő jelentkezett.
| 2019. aug. 13. kedd 16:12 | Zalaapáti
10. alkalommal várták az érdeklődőket harci járművekkel, hagyományőrzőkkel és népdalkörökkel Zalaapátiban
| 2018. aug. 14. kedd 15:35 | Zalaapáti
Korabeli fegyverekkel és dalokkal várták az érdeklődőket a 9. Katonadal Fesztiválon Zalaapátiban.
| 2016. aug. 17. szerda 11:39 | Zalaapáti
Évről évre egyre többen érkeznek a zalaapáti programra, melyet hetedik alkalommal rendeztek meg!
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.