Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A balesetek számának csökkentése a cél
2018. máj. 24. csütörtök | Balatonfüred
A balesetek számának csökkentése a cél
A Balaton közbiztonságának javítása érdekében dolgozott ki egy projektet a Balaton Fejlesztési Tanács. A Mentőöv program a tóval kapcsolatba kerülők minden szegmensét – így a strandolókat, a vitorlázókat és a horgászokat is lefedi. A projekt célja a prevenció, a figyelemfelhívás és a tájékoztatás.

Az elmúlt évben 20-nál több halálos áldozatot követelt a Balaton, a legtöbb esetben azonban megelőzhető lett volna a baleset – hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács soros ülésén. A Mentőöv program elsődleges célja a balesetek számának csökkentése és a vízi biztonság javítása.                                     

„A prevenciós programnak a lényege, hogy az eddigi elemzések azt mutatják, hogy nincs egyértelműen egy vagy két tényező, ami ezen halálokokat kiváltotta. Jelentős részben az önismeret hiánya és a felelőtlenség majdnem mindegyiknél tetten érhető volt. Tehát a prevenciós program lényege, hogy egy olyan felelős magatartásra hívja fel a figyelmet, amely ezen balesetek elkerülését segíti.” - mondta a Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Testületének elnöke, Jamrik Péter.

Az akció során többek között tájékoztató táblákat helyeznek el a mélyvízre és a meder állapotára vonatkozóan is, amely nem csak a fürdőzőket, hanem például a vízibiciklizőket is segíti majd. Emellett az általános iskolásoknak is szerveznek különböző programokat, ahol információkat kaphatnak a vizek veszélyeit és azok elkerülését illetően. A program kidolgozói 50-60 féle veszélyhelyzetet tártak fel, ezeket pedig 7-8 féle módon dolgozták fel. A Mentőöv program a vitorlázókra és a horgászokra is gondol, ez utóbbiaknál nagyfokú a felelőtlenség – hívták fel a figyelmet az ülésen.                   

„Kevesen használnak mentőmellényt, azt nem viszik ki, igyekeznek minimalizálni az ezzel kapcsolatos költségeiket. Nem nézik meg előtte az időjárás jelentést, pedig az okostelefonokon 3-4 olyan applikáció van, amelyik prompt jelentést ad. Nem látják a viharjelző rendszer működését, pont, akik a nádasban vannak. Tehát sokféle eleme van ennek a történetnek.” - emelte ki a szakember.

A viharjelzés kapcsán is várhatók változások a jövőben. A katasztrófavédelemnél közel 1 milliárd forint pályázati forrás áll rendelkezésre, ebből új állomásokat hoznának létre, valamint a tervek szerint nem csak a parton, hanem a vízbe is állítanának viharjelzőket, egyelőre három helyszínen, ezzel is elősegítve a balesetek elkerülését.

Regman Karola - Keszthelyi TV

   

| 2019. aug. 19. hétfő 14:32 | Keszthely
Új, egységes tájékoztató táblákkal kívánják megelőzni a baleseteket a balatoni strandokon.
| 2024. júl. 26. péntek 19:15 | Keszthely
Augusztus 9-ig tart a GESZ nyári tábora.
| 2024. júl. 25. csütörtök 19:15 | Keszthely
Elkezdődött az őzek násza.
| 2024. júl. 12. péntek 19:15 | Keszthely
A kánikula miatt bágyadtabbakká válhatunk a volánnál.
| 2024. júl. 8. hétfő 19:15 | Keszthely
Különösen figyelni kell, ha mezőgazdasági járművet szeretnénk előzni.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.