Vetőné Zeke Erzsébet vezetésével osztályozta a zsűri a palacsintákat Balatongyörökön. A bírák tíz csapat nevezett palacsintakölteményeit kóstolhatták sós és édes kategóriában. Előbbiben a hortobágyi, utóbbiban a Gundel-jellegűek voltak többségben, de természetesen előkerültek a házi lekvárok is a kamrák polcairól. Az Ízbetyár fantázianevű csapat a Veszprém megyei Nórápról érkezett. Kék-fehér színekben pompázó, ízlésesen berendezett sátruk sokakat odacsábított. A vendégek kígyózó sora arról tanúskodott, hogy nemcsak a külcsínre, a belbecsre is nagy hangsúlyt fektetnek. „Helyben sütöttek, úgy ahogy a palacsintát illik, feldobva mindenki szeme láttára, a titok nyitva.” – árulja el a csapat szószólója, Antalné Ihász Mária. „A választék negyvenkettő féle házi lekvár, négy nagymamának a befőttje, úgyhogy ennél finomabbat nem lehet. Második alkalommal vagyunk itt csupa nosztalgiából. A család tagjai tanult, művelt emberek, a világot járják, és ilyenkor, főleg most, hogy hosszúhétvégére esik, úgy gondolták, hogy egy kicsit nosztalgiáznak is.”
A nórápiak, valamint a helyiek és környékbeliek mellett Kapuvárról és Kecskemétről is érkeztek csapatok a megmérettetésre. Családok, baráti társaságok kíváncsian kóstoltak, válogattak a megannyi ízvariációban elkészített finomságokból. A párjával Budapestről érkezett Bak János is engedett az édes csábításnak. „Nagyon jó! Csodálatosak a nóták, a lányok nagyon szépek, isteni finom a palacsinta, fergeteges lesz a parti, szerintem nagyon jó lesz minden.”
A Black and Proud háromtagú gospel énekegyüttes is gondoskodott a jó hangulatról a Balaton-parti színpadon. A fesztivál szerencsére olyan népszerűvé vált az elmúlt évek alatt, hogy idén leköltözött a községi strandra. Sokan már eleve úgy készültek, hogy megnyitják a fürdőszezont, a bátrabbak pedig a magyar tengerben is megmártóztak. „A helyszínválasztás nagyon jó volt, polgármester úr ötlete, az ő fejéből pattant ki.” – mondja Villányi Éva szervező. „Ma nyitottuk a strandot, lehet fürdeni, a szolgáltatások már igénybe vehetők, nyitva vannak az illemhelyiségek. Igazából két oka volt annak, hogy ide telepedetünk. Az egyik, hogy kinőttük a régi helyszínt, a közösségi ház udvarát, a másik pedig, hogy szerettük volna bekapcsolni a strandon működő vállalkozásokat, büféket egy kicsit ebbe a rendezvénybe. Ők is készültek palacsintával, tehát ha valaki esetleg nem jut hozzá a sütőcsapatoknál, akkor ott is próbálkozhat.”
A verseny hazai sikereket hozott. A sós kategóriában a balatongyöröki Hölgyklub, az édesben a györöki Anyucikák, a Györöki Hamutiprók és a Gyenesdiási Nyugdíjas Klub diadalmaskodott. A zsűri emellett különdíjjal jutalmazta a nórápi Ízbetyár és a kecskeméti Aranybarna Palacsinta fantázianevű csapatot. A fesztiválon több mint háromezer darab sós-édes lepény hagyta el a serpenyőket.
Kalapos István – Keszthelyi Televízió