Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Nyitott Balaton: VII. Palacsintafesztivál
2018. ápr. 30. hétfő | Balatongyörök
Nyitott Balaton: VII. Palacsintafesztivál
Hetedik alkalommal tartottak Palacsintafesztivált Balatongyörökön szombaton. A Nyitott Balaton első hétvégéjén, már-már nyarat idéző, ragyogó időben rengetegen látogattak ki a rendezvényre, amely idén új helyszínen várta a vendégeket. A program már önmagában is csábító, hiszen nincs olyan ember, aki ne szeretné ezt az édességet. De ha valaki mégis a sósra esküszik, abból is találhatott többfélét.

Vetőné Zeke Erzsébet vezetésével osztályozta a zsűri a palacsintákat Balatongyörökön. A bírák tíz csapat nevezett palacsintakölteményeit kóstolhatták sós és édes kategóriában. Előbbiben a hortobágyi, utóbbiban a Gundel-jellegűek voltak többségben, de természetesen előkerültek a házi lekvárok is a kamrák polcairól. Az Ízbetyár fantázianevű csapat a Veszprém megyei Nórápról érkezett. Kék-fehér színekben pompázó, ízlésesen berendezett sátruk sokakat odacsábított. A vendégek kígyózó sora arról tanúskodott, hogy nemcsak a külcsínre, a belbecsre is nagy hangsúlyt fektetnek. „Helyben sütöttek, úgy ahogy a palacsintát illik, feldobva mindenki szeme láttára, a titok nyitva.” – árulja el a csapat szószólója, Antalné Ihász Mária. „A választék negyvenkettő féle házi lekvár, négy nagymamának a befőttje, úgyhogy ennél finomabbat nem lehet. Második alkalommal vagyunk itt csupa nosztalgiából. A család tagjai tanult, művelt emberek, a világot járják, és ilyenkor, főleg most, hogy hosszúhétvégére esik, úgy gondolták, hogy egy kicsit nosztalgiáznak is.”

A nórápiak, valamint a helyiek és környékbeliek mellett Kapuvárról és Kecskemétről is érkeztek csapatok a megmérettetésre. Családok, baráti társaságok kíváncsian kóstoltak, válogattak a megannyi ízvariációban elkészített finomságokból. A párjával Budapestről érkezett Bak János is engedett az édes csábításnak. „Nagyon jó! Csodálatosak a nóták, a lányok nagyon szépek, isteni finom a palacsinta, fergeteges lesz a parti, szerintem nagyon jó lesz minden.”

A Black and Proud háromtagú gospel énekegyüttes is gondoskodott a jó hangulatról a Balaton-parti színpadon. A fesztivál szerencsére olyan népszerűvé vált az elmúlt évek alatt, hogy idén leköltözött a községi strandra. Sokan már eleve úgy készültek, hogy megnyitják a fürdőszezont, a bátrabbak pedig a magyar tengerben is megmártóztak. „A helyszínválasztás nagyon jó volt, polgármester úr ötlete, az ő fejéből pattant ki.” – mondja Villányi Éva szervező. „Ma nyitottuk a strandot, lehet fürdeni, a szolgáltatások már igénybe vehetők, nyitva vannak az illemhelyiségek. Igazából két oka volt annak, hogy ide telepedetünk. Az egyik, hogy kinőttük a régi helyszínt, a közösségi ház udvarát, a másik pedig, hogy szerettük volna bekapcsolni a strandon működő vállalkozásokat, büféket egy kicsit ebbe a rendezvénybe. Ők is készültek palacsintával, tehát ha valaki esetleg nem jut hozzá a sütőcsapatoknál, akkor ott is próbálkozhat.”

A verseny hazai sikereket hozott. A sós kategóriában a balatongyöröki Hölgyklub, az édesben a györöki Anyucikák, a Györöki Hamutiprók és a Gyenesdiási Nyugdíjas Klub diadalmaskodott. A zsűri emellett különdíjjal jutalmazta a nórápi Ízbetyár és a kecskeméti Aranybarna Palacsinta fantázianevű csapatot. A fesztiválon több mint háromezer darab sós-édes lepény hagyta el a serpenyőket.

Kalapos István – Keszthelyi Televízió

| 2024. máj. 22. szerda 19:15 | Vonyarcvashegy
Második alkalommal szervezték meg a jótékonysági fesztivált Vonyarcvashegyen.
| 2023. máj. 2. kedd 18:32 | Vonyarcvashegy
Több, mint háromezer palacsinta fogyott el az első vonyarcvashegyi jótékonysági palacsinta fesztiválon.
| 2019. máj. 1. szerda 18:47 | Balatongyörök
12 csapat kínálta a legkülönfélébb ízekben és formában az édes és sós finomságokat.
| 2016. máj. 6. péntek 06:14 | Balatongyörök
Számtalan féle palacsintával készültek az ötödik alkalommal megrendezett balatongyöröki Palacsintaünnepre
| 2014. máj. 5. hétfő 13:37 | Balatongyörök
Túrós, lekváros, sós, édes,spenótos, bodzavirágos és még sokféle finomság a Palacsintafesztiválon.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.