Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Fontos a településkép megőrzése
2018. ápr. 27. péntek | Balatongyörök
Fontos a településkép megőrzése
Módosult a balatongyöröki helyi építési rendelet. A márciusban megalkotott, de csak május elsején életbe lévő új szabályozás alapján kötelező főépítészeti konzultáción részt venni a faluban építtetőknek. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a település Arculati Kézikönyvében is szereplő elvárásokat kell követni a megvalósítás során. A település főépítésze segít az építkezőknek, a tervezőknek a kivitelezés maradéktalan végrehajtásáért.

Épülőfélben van egy ház Balatongyörökön. Eddig nem kellett a tulajdonosnak és a tervezőnek konzultálni a helyi főépítésszel az épület kinézetéről. Május elsejétől viszont már a Települési Arculati Kézikönyvben leírtak szerint kell kivitelezni az épület külsejét.

Bíró Róbert polgármester jó példaként mutat egy házat a Kossuth Lajos utcában. Hangsúlyozza: az új rendelettel a képviselő-testület szándéka egyértelműen az volt, hogy Balatongyörök megőrizze a hangulatos, Balaton-felvidéki arculatát.

A polgármester hozzátette: a rendeletalkotás mögött nem az áll, hogy jelentős lenne a faluban az arculati probléma. A nádfedeles épületek, halászházak, a település intézményei, az Újfalu lakóházai és nyaralói meghatározóak Balatongyörök életében.

Már a tavalyi évben el kellett készítenie minden magyar településnek a saját Településképi Arculati Kézikönyvét - a balatongyöröki kiadványt Tóth László főépítész mutatta. Az ehhez kapcsolódó, május elsejétől életbe lépő rendelet értelmében a tervezőknek kötelező a főépítészi konzultáció.

Konkrét ajánlásokat is megfogalmaz a kézikönyv: például azt, hogy a tető hajlásszöge és formája hasonlítson az utcában lévő más házakéhoz. Az épületek magassága is meghatározott, vagy hogy tömör helyett inkább áttört kerítés és kapu készüljön, s vannak javasolt anyagok és színek is. Fontos, hogy a főépítészi konzultációt a tervezőknek kell kezdeményeznie. 

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2023. feb. 7. kedd 15:50 | Zalakaros
Az elismerést az 5. BorÉRT konferencián vehette át Novák Ferenc polgármester.
| 2022. feb. 16. szerda 19:06 | Tilajújhegy
Kiválóan működik a közfoglalkoztatási program a kis zalai településen.
| 2020. aug. 27. csütörtök 16:04 | Gyenesdiás
Gyenesdiáson rendezték a vidékfejlesztési példák bemutatását szolgáló Falufejlesztő Akadémiát.
| 2019. máj. 3. péntek 12:33 | Gyenesdiás
Klímabarát települések vitatták meg Gyenesdiáson az aktuális problémákat.
| 2019. ápr. 8. hétfő 13:18 | Cserszegtomaj
A település takarékos gazdálkodásával valósult meg az új orvosi rendelő.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.