Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Elnyerték a "START Plusz 2021" díjat
2022. feb. 16. szerda | Tilajújhegy
Elnyerték a "START Plusz 2021" díjat
”A közfoglalkozás nem mindenütt megy ilyen jól, mint Tilajban.”- hangzott el azon a sajtótájékoztatón, ahol sikeresen működő Mezőgazdasági Start Mintaprogram eredményét ismertették. Egyben átadták a 187 fős kis zalai település vezetőjének a Belügyminisztérium által odaítélt „Start Plusz 2021” díjat és a vele együtt járó pénzjutalmat.

Sifter Rózsa beszélt  a sikeres és példaértékű közfoglalkoztatási program megvalósításáról. Zala megye kormánymegbízottja kiemelte, hogy 2015-ben a két településrészből álló Tilaj község önkormányzatát közfoglalkoztatási programok végrehajtásában kiemelkedő szerepet betöltő tevékenységért a Belügyminisztérium 3 millió forinttal jutalmazta. Azóta is a jól működő Mezőgazdasági Start Mintaprogram keretében társadalmilag hasznos, értékmentő munkát végeznek, aminek eredményeként elnyerték a „Start Plus 2021” díjat is.

"2011 óta megújult a közfoglalkoztatás. A kormányhivatalok szakmai részvételével az önkormányzatokat hívtuk partnerül ahhoz, hogy a kistelepüléseken élők, akik bármilyen okból nem tudnak a munkaerőpiacon elhelyezkedni, hasznosan, ill. értékteremtő módon töltsék az életüket. Ebben  a munkában kiváló partnerünk Tilaj önkormányzata. A mindenkori polgármester példaértékű munkát végzett Tilajban."- adott tájékoztatást a zalai kormánymegbízott.

A sajátos adottságokkal rendelkező település gazdag gyümölcsfában és ezt a lehetőséget alkalmazták a közfoglalkoztatási programban. Évente 30-35 tonna gyümölcsöt dolgoznak fel és folyamatos a fűszerpaprika termesztés és feldolgozás is. Fontosnak tartják a lakosság bevonását, ami ösztönző a falusi, kiskerti gazdálkodás fenntartásában. Helyben, nagy részben helyi fogyasztásra termelnek. A tradicionális, vegyszermentes termelési program édesapja ötlete nyomán egy közösségi aszalóval indult amit kibővítettek gyümölcslé feldolgozóval. A programba bevonják a gyermekeket és a környék ifjúságát is.

"A lakosság pedig egyre nagyobb számban vesz részt ebben. Ezt mutatják a gyümölcslé feldolgozónak az eredményei is. Mutatják az aszalónak megtermelt javak is. Fűszerpaprikát pl. már 12 család volt, aki velünk párhuzamosan, kiskertben prémium minőségű paprikát állított elő a segítségünkkel."- mondta el Senkó Balázs polgármester.

A „Start Plusz 2021” díj és a vele együtt járó 10 millió Ft átadásán a polgármester átvette a Zala Megyei Kormányhivatal partnerséget igazoló emléklapját és egy további egy évre szóló közfoglalkoztatási program szerződést. A rendezvényen Manninger Jenő országgyűlési képviselő kiemelte. hogy a Tilaji jó példát, amitől megváltozik a falu élete már több helyen bemutatták. A település a technológiákkal való támogatáshoz a Magyar Falu Programban is sikeresen részt vett.

"Nem csak arról van szó, hogy  itt helyben az épületben csinálják, hanem magában segítik, hogy a kertekben is legyen művelés. Egy kertművelési programot hajtanak végre. Ehhez felhasználják a Magyar Falu Programnak a támogatását is. Hiszen a Magyar Falu Programból vehettek pl. traktort, úgyhogy itt összeérnek a támogatások és programok, hiszen közös a cél. Az, hogy itt a helyi életet segítsük, a helyi munkavégzést segítsük és ezzel itt a helyi életminőséget is."- mondta Manninger Jenő országgyűlési képviselő.

Az elnyert 10 millió forintból további gépeket, eszközöket vásárol az önkormányzat, amivel a termelést, az öntözési technológia bővítését és a feldolgozást segítik.

Hegedüs Éva- Keszthelyi Televízió

| 2024. jún. 5. szerda 19:15 | Keszthely
A díjjal anyagi támogatás is jár, amit természetesen önkormányzati lakásokra fordít az önkormányzat.
| 2024. máj. 2. csütörtök 19:15 | Révfülöp
Kiosztották az Év Balatoni Háza 2023 díjait.
| 2023. nov. 23. csütörtök 16:27 | Keszthely
A Magyar Atlétikai Szövetség első alkalommal ítélte oda az elismerést.
| 2023. okt. 13. péntek 17:01 | Zalaegerszeg
A produkciókat a Helyi Televíziók Országos Egyesületének tagjai, köztük a Keszthelyi TV is műsorra tűzi.
| 2023. már. 23. csütörtök 16:59 | Balatonakarattya
Kiosztották az Év Balatoni Háza díjakat.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.