Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Filharmónia: Fischer Annie-ösztöndíjasok koncertje
2018. már. 13. kedd | Keszthely
Filharmónia: Fischer Annie-ösztöndíjasok koncertje
A Filharmónia szezonbérlet harmadik hangversenyén a tavalyi év Fischer Annie-ösztöndíjasai közül két ifjú tehetség lépett fel a Balaton Színházban. Zongorán és ütőhangszereken Bach, Beethoven, romantikus, modern és kortárs szerzők művei szólaltak meg. Ez a koncert is azt kívánta erősíteni, hogy a klasszikus és a mai zene jól megfér egymás mellett.

Beethoven úgynevezett „Eroica” variációival nyitotta a hangversenyt Csabay Domonkos. Még nem volt egészen 6 éves, amikor kíváncsiságból leült egy családi pianínóhoz. Akkor döntötte el, hogy szeretné megtanulni ezt a hangszert. A zeneiskola után konzervatóriumba ment, majd onnan a Zeneakadémiára, ahol tanárai, Kemenes András és Lantos István nagy hatást gyakoroltak rá. 2014-ben szerezte meg diplomáját, tavalyelőtt pedig zeneművészeti Junior Prima Díjjal tüntették ki. A Filharmónia Magyarország Fischer Annie-ösztöndíját már másodjára nyerte el és nagyon hasznosnak ítéli. „Az ország számos pontján biztosít fellépési lehetőséget. Olyan városokban is, ahova egyébként nem biztos, hogy eljutnánk szerepelni, mert mondjuk nincsen személyes ismeretség, vagy hasonló lehetőség, hogy koncerteken fellépjünk. De a Filharmónia szervezésében lehetőség nyílik ilyen helyszíneken is fellépni. És például Keszthely az pontosan erre példa, hogy egy olyan nagyon szép városban léphetünk fel, ahova egyébként nem biztos, hogy eljutnánk.”

Andy Akiho amerikai zeneszerző egy beszédfelolvasó és egy dobos formabontó duettjét komponálta meg, melyet Janca Dániel előadásában hallhatott a közönség. A szintén Zeneakadémiát végzett fiatal hangszeres tudását külföldi tanulmányokon, mesterkurzusokon mélyítette el, és különböző nemzetközi fesztiválokon mutatta be. Ezek közül legbüszkébb a 2012-es olaszországi fermoira, ahol a timpani kategória győztese lett. Diplomáját klasszikus ütőhangszer és jazzdob szakon szerezte, ebből kifolyólag klasszikus műfajokkal és kortárs zenével is foglalkozik, koncertjein Bach és modern szerzők művei egyaránt helyet kapnak. „Nekem a legnagyobb célom az, hogy ezeket a fantasztikus mesterműveket hitelesen tudjam előadni, és hogy ilyen nagyszerű művekkel foglalkozhassam, ezzel tölthessem az időmet. Ez a legfontosabb számomra. És hogy ezzel nagy élményt adjak a közönségnek, és értékekkel találkozzanak.”

A két Fischer Annie-ösztöndíjas tehetség koncertje után a Filharmónia idei keszthelyi évadát május 10-én szokás szerint a magyar zenei élet jelentős képviselője, a Savaria Szimfonikus Zenekar zárja. Az est különlegessége, hogy a szombathelyi együttest női karmester, az osztrák Hermine Pack dirigálja.

Kalapos István – Keszthelyi Televízió

A Fischer Annie-ösztöndíjasok hangversenyéről bővebb összeállítással jelentkezik a március 27-i Szignatúra című kulturális magazin.

| 2023. nov. 15. szerda 12:25 | Keszthely
A Danubia Zenekar nyitotta meg a Balaton Színházban a Filharmónia Magyarország 2023/2024-es zenei évadát.
| 2023. okt. 31. kedd 16:40 | Balatongyörök
Az együttes 100 helyszínen ad 100 koncertet a jubileum alkalmából.
| 2020. jún. 23. kedd 19:12 | Keszthely
Június 20-n tartották az első szabadtéri koncertet a Zenepavilonnál Keszthelyen.
| 2020. feb. 11. kedd 17:19 | Keszthely
A koloratúrszoprán énekesnő Horváth István tenorral telt ház előtt lépett fel a Balaton Színházban.
| 2018. okt. 16. kedd 10:22 | Keszthely
Elkezdődtek a Filharmónia Magyarország őszi koncertjei.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.