Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Pro Cultura díjas a Helikoni Ünnepségek alapítványa
2018. jan. 23. kedd | Keszthely
Pro Cultura díjas a Helikoni Ünnepségek alapítványa
Január 22-én a Balaton Színházban tartották a Magyar Kultúra Napját, melyen hagyományosan a Pro Cultura Keszthely díjat is átadják. Idén a rangos elismerést a 200 éves Helikoni Ünnepségeket szervező Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítványnak ítélte oda a város képviselőtestülete.

Petőfi Sándor Füstbement terv című megzenésített versével tisztelgett a Magyar Kultúra Napja előtt a Közgáz Zenekar, de rajtuk kívül felléptek még keszthelyi és helikonos kötődésű diákok többféle műfajban. Az ünnepi műsor előtt Ruzsics Ferenc polgármester mondott köszöntőt kiemelve az idei díjazott meghatározó szerepét a város kulturális életében. „Ez évben a díjat egy olyan szervezet képviselője veheti át, amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy sokaknak Keszthely neve hallatán ne csak a Balaton jusson eszébe, hanem a kultúra is. Nagyon sokat köszönhetünk azoknak az embereknek, akik újraindították a Helikoni Napokat, akik az újkori Helikont megszervezték, megszervezik.”

A képviselőtestület idén a „Pro Cultura Keszthely” kitüntető címet a város kulturális életében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány részére adományozta. A díjat Ruzsics Ferenc polgármestertől és Csótár András bizottsági elnöktől Regényiné Király Éva vehette át. A kuratórium elnöke hangsúlyozta: az 1992 óta működő alapítvány minden egykori és jelenlegi támogatóját, segítőjét illeti a köszönet. „Akik benne voltak, tették a dolgukat, kijárták az utat, mi pedig folytatjuk. Ez egy nagy öröm mindannyiunknak, hogy folytathatjuk. Ahogy elhangzott, ennek köszönhette többek között a város, hogy 2006-ban a Kultúra Magyar Városa lett. Nagy megtiszteltetés és öröm is egyúttal, hogy átvehettük ezt a kitüntetést.”

A résztvevők ízelítőt kaphattak a helikoni hangulatból. Alföldi Nelli még keszthelyi zeneiskolásként hegedült a versenyen, jelenleg a Veszprémi Zeneművészeti Szakgimnázium végzős növendéke. Az ünnepségeken korábban sikeresen szereplő keszthelyi diákok a klasszikus muzsika mellett könnyűzenében, irodalomban és néptáncban is megmutatták tehetségüket. Az összeállított színes és szerteágazó műsor is azt bizonyítja, hogy a kezdeményezés mind magyarországi mind európai viszonylatban egyedinek számít, hiszen a középiskolás korosztály ilyen grandiózus összművészeti fesztiváljával alig találkozni. A Helikon Keszthely városának legrégebbi, legismertebb és legnagyobb rendezvénye, melyet az 1817-es kezdetektől a 20. század eleji megújításán át egészen napjainkig kiemelkedő figyelem kísér helyi, régiós és országos szinten egyaránt. A Helikon tehát mára egyet jelent Keszthellyel. Az alapítvány és a városvezetés töretlen elkötelezettsége kétévente teszi lehetővé a rangos kulturális verseny megrendezését, mely idén áprilisban ismét várja a dunántúli középiskolásokat.

Kalapos István – Keszthelyi Televízió

A Magyar Kultúra Napjáról és a Pro Cultura Keszthely díjról bővebb összeállítással jelentkezik a január 23-i Szignatúra című kulturális magazin.

| 2021. jan. 22. péntek 16:41 | Keszthely
A Nagyváthy Néptáncegyüttes alapítója posztumusz kapta az elismerést, a kitüntetést fiai vették át.
| 2020. jan. 23. csütörtök 15:09 | Keszthely
A Festetics György Zeneiskola pedagógusa a magyar kultúra napja alkalmából vehette át az elismerést.
| 2019. jan. 23. szerda 11:38 | Keszthely
Baráti szálak és az irodalom szeretete köti össze a Pro Cultura díjasa Helikon Versmondó Kör tagjait.
| 2017. jan. 23. hétfő 19:58 | Keszthely
A Pro Cultura Keszthely díjat idén Horváth J. Ferenc vehette át a Balaton Színházban.
| 2016. jan. 26. kedd 08:49 | Keszthely
A Tündérrózsa Gyermek-néptánccsoport tevékenységét ismerte el a város idén a Pro Cultura Keszthely díjjal
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.