Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Dr. Bertalan Zoltánnak ítélték oda idén a Pro Cultura Keszthely díjat
2021. jan. 22. péntek | Keszthely
Dr. Bertalan Zoltánnak ítélték oda idén a Pro Cultura Keszthely díjat
Dr. Bertalan Zoltánnak, a Nagyváthy Néptáncegyüttes alapítójának ítélte oda posztumusz a Pro Cultura Keszthely díjat a képviselő-testület. Az 1969 óta a városban élő pedagógus kezei alól számtalan tanítvány került ki, akik nem csak a néptáncot és a biológiát szerették meg, de szellemi örökséget is kaptak útravalóul. A kitüntetést ma délelőtt, a járványhelyzet miatt rendhagyó módon vette át a díjazott két fia, ifj. Bertalan Zoltán és Bertalan Ákos.

Dr. Bertalan Zoltán Keszthely meghatározó személyisége volt. Nem csak biológiatanárként, hanem a Nagyváthy Néptáncegyüttes alapító tagjaként írta be magát a város történelmébe. Egész életét áthatotta a népzene és a néptánc szeretete, oktatása és az autentikus stílus továbbadása. Bertalan Zoltán 12 éves korától kezdve táncolt, alapítója volt a Debreceni és Hajdúszoboszlói Néptáncegyüttesnek. Egyetemi évei alatt végezte el a táncművészeti és koreográfusképző tanfolyamot, majd a Debreceni Népi Együttes tagjaként bejárta a környező településeket és megismerte a hortobágyi pásztorok életmódját és táncait. Ebből a gyűjtőútból született meg a Hortobágyi pásztortáncok című koreográfia, amely az egész világot bejárta. 1969-ben került Keszthelyre, ahol 2020-as haláláig élt és tanított. 

Keszthely Város Önkormányzata a magyar kultúra napja alkalmából Dr. Bertalan Zoltánnak ítélte oda posztumusz a Pro Cultura Keszthely díjat. A kitüntetést két fia vette át.

„Édesapám ezt az elmúlt 50 éves néptánc tevékenysége alapján igazából megérdemelte. Mint néptánc pedagógus és mint középiskolai tanár is, annyi gyereket nevelt fel az életre és tanított táncolni, biológiára, hogy én azt hiszem, hogy neki egy olyan imidzse van ebben a városban és a diákok között, amit szerintem kevesen mondhatnak el. Ez egy nagyon nagy „teher” számunkra, hogy mi ezt tudjuk tovább vinni, amit ő az életében felépített.” - mondta ifj. Bertalan Zoltán.

A Pro Cultura Keszthely díjat idén a járványhelyzetre való tekintettel rendhagyó módon, szűk körben adták át. Az ünnepségen Keszthely elöljárói, a díjazott családja valamint a sajtó képviselői vettek részt. A kitüntetést 2004 óta adják át mindazoknak, akik életük során kiemelkedő szerepet játszottak Keszthely kulturális életében. Dr. Bertalan Zoltán élete folyamán hatalmas hagyatékot hagyott tanítványaira és családjára is.           

„Ő egy tökéletes minta volt, ha úgy vesszük – tartásból. Egy stabil moralitás, ami mint egy kályha, az egész családot melegítette, ha úgy vesszük. Úgyhogy ha röviden kéne mondanom, akkor azt a moralitást, azt a tartást, ami még a pásztoremberektől és a régi időkből megvolt, azt vitte tovább. Úgy gondolom, hogy a bátyámmal együtt talán ezt sikerül majd nekünk is adni tovább.” - tette hozzá Bertalan Ákos.

A magyar kultúra napja alkalmából Csótár András, az Emberi Erőforrások Bizottságának elnöke köszöntötte a megjelenteket. Beszédében elmondta, most, amikor az életmód, a gondolkodás és az alapvető, eddig meg nem kérdőjelezett értékek gyökeres átalakításával szembesül a világ, akkor különösen fontos a közös kulturális örökségünk megóvásáról beszélni.

„Nemzeti kulturális örökségünk kell, hogy legyen a kapocs magyarságunk és európai identitásunk között. Európa jövője szempontjából kulcskérdés, hogy az európai polgárok hogyan értelmezik kulturális örökségüket és mennyire tartják fontosnak annak megőrzését, ápolását, továbbfejlesztését és továbbadását. Az Európai Unió nem a brüsszeli irodákban található, hanem azoknak a népeknek a történelmében és szellemében, amelyek alkotják.” - emelte ki Csótár András.

Dr. Bertalan Zoltán egész életében azt vallotta: szeretni kell az ifjúságot, az embert. Ez a gondolat a magyar kultúra napján talán még fontosabb, hiszen a fiatal generáció segítségével lehet nemzeti kultúránkat megtartani és továbbörökíteni. Keszthely elöljárói kifejtették, bíznak benne, hogy 2022-ben újra a megszokott módon ünnepelheti a város a magyar kultúra napját.

A díjátadóról készült teljes felvételt itt tekinthetik meg! 

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2020. jan. 23. csütörtök 15:09 | Keszthely
A Festetics György Zeneiskola pedagógusa a magyar kultúra napja alkalmából vehette át az elismerést.
| 2019. jan. 23. szerda 11:38 | Keszthely
Baráti szálak és az irodalom szeretete köti össze a Pro Cultura díjasa Helikon Versmondó Kör tagjait.
| 2018. jan. 23. kedd 17:30 | Keszthely
A város kulturális kitüntetését idén az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány kapta.
| 2017. jan. 23. hétfő 19:58 | Keszthely
A Pro Cultura Keszthely díjat idén Horváth J. Ferenc vehette át a Balaton Színházban.
| 2016. jan. 26. kedd 08:49 | Keszthely
A Tündérrózsa Gyermek-néptánccsoport tevékenységét ismerte el a város idén a Pro Cultura Keszthely díjjal
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
06:34
Zalai krónika
06:49
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
Savaria Filmfesztivál
08:36
Savaria Filmfesztivál
09:00
Egy csipetnyi szó
09:34
Zalai krónika
09:49
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.