Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Mézeskalácsból építettek falut a Csokonaiban
2017. dec. 19. kedd | Keszthely
Mézeskalácsból építettek falut a Csokonaiban
Világítótorony, balatoni strand és Betlehem, mindez mézeskalácsból. Újra felépült ugyanis a mézeskalács falu a Csány-Szendrey iskola székhelyintézményében. A Fodor utcai épület előterében bárki megcsodálhatja a diákok és szüleik által készített alkotásokat, amelyek a téli szünetben a Festetics kastélyban kapnak majd helyet.

Érkezik a mézeskalács házikó a Csokonai iskola aulájába. Az oktatási intézményben második alkalommal építettek mézeskalács falut, idén 27 alkotás díszíti az iskola előterét. A 4. bések házikójának tetején cukormázból van a hó, és rénszarvas is áll a ház előtt. Az alkotást idén Lugosi Panna és családja készítette.

„Először is anya megvette a boltban a dolgokat és utána nekiláttunk. Elég sokáig tartott. A tésztát meggyúrtuk, jó sokáig gyúrtuk a tésztát, utána anya, amíg én gyúrtam, meg ilyen pici rénszarvasokat meg formákat kitettem, addig anya kivágta a háznak a falát meg e tetejét meg az elejét, utána pedig megsütöttük.” - mondta az iskola tanulója.

A gyerekek és a szülők nagy lelkesedéssel készítették az épületeket. Idén egy világítótorony is készült, ami a mézeskalács falu egyik különlegessége. Többen az osztályukat formálták meg, mások pedig a házikók tetejére írták rá a tanulók nevét. Jakab Balázs a tavalyi sütésben vett részt, de most is szívesen emlékszik vissza a házikók készítésére.

„Amikor már kész van, akkor ugye szép, meg sok izgalommal is jár, amikor szétdől először, meg kivágjuk, megsütjük. Azon izgulunk, hogy jó legyen. Meg amikor jönnek föl és megdicsérik, az is jó érzés.” - mesélte az intzémény diákja.

A mézeskalács falu ötlete a Szülő Munkaközösségtől származik. A programnak az a célja, hogy az ünnepek előtt szebbé varázsolják az iskolát, emellett pedig közösségi programot is kínáljanak a családoknak. Az ötlet annyira népszerű lett, hogy idén is kétszer bővítették a terepasztalt, hogy elférjenek rajta az alkotások.

„Ez azért sok munkával jár. Megsütni, megtervezni, összerakni, és ha az összerakás nem sikerül elsőre, akkor újra kell kicsit tervezni. De talán ebben az egészben az a legjobb, hogy összehozza a gyerekeket, a szülőket a készülődésben. Talán ez a fontos igazából az egészben.” - tájékoztatott Fábiánné Figder Nikolett, a Szülői Munkaközösség vezetője.

Az iskolában nagyon sok vendég és szülő is megfordul, ők is megcsodálják az alkotásokat. A mézeskalács falu a hét végéig marad az iskolában, utána a Festetics kastélyban kap helyet, ahol bárki megcsodálhatja az épületeket.

Regman Karola - Keszthelyi TV      

| 2023. dec. 20. szerda 15:10 | Keszthely
A Szülői Munkaközösség, a pedagógusok és a diákok munkája ismét elkáprázat mindenkit.
| 2023. dec. 5. kedd 19:09 | Gyenesdiás
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az adventi gesztenyesütést Gyenesdiáson.
| 2023. nov. 29. szerda 18:13 | Alsópáhok
Böjte Csaba dévai árváinak készítenek ajándékot az Alsópáhoki Alkotóházban.
| 2022. dec. 7. szerda 16:33 | Keszthely
A COVID miatt két évig nem készíthették el az illatozó települést.
| 2020. dec. 22. kedd 16:39 | Cserszegtomaj
A fára akasztható figurák mellett szinte bármilyen forma kialakítható a tésztából.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.