Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Főszerepben a méz
2017. nov. 24. péntek | Gyenesdiás
Főszerepben a méz
Különféle virágmézekkel és méhész felszereléssel is kedveskedtek az óvodásoknak a Mézes Reggelin Gyenesdiáson. A település második alkalommal csatlakozott a programhoz, amelynek célja a méz és az egészséges táplálkozás népszerűsítése.

A méhészek kalapját is felpróbálhatták a gyerekek a gyenesdiáis óvodában. A Mézes Reggeli nevű akcióhoz idén az iskola mellett az óvoda is csatlakozott. A tematikus foglalkozáson a kicsik megismerkedhettek a méhészek és a méhek munkájával is.

„A méhek így elmennek virágot szívni, és utána berakják a házukba.” - mondta az egyik óvodás, Fodor Milla.

A Mézes Reggeli című kezdeményezés 11 évvel ezelőtt indult útjára Szlovéniából. Hazánk 2014-ben csatlakozott a programhoz, és évről évre egyre több oktatási intézménnyel bővül a résztvevők száma. A kezdeményezés célja, hogy a helyi méztermelők felhívják a figyelmet a mézre, mint tápanyagforrásra, ugyanakkor hangsúlyozzák az egészséges étkezés fontosságát is.

„A méz tele van fontos ásványi és növényi vitaminokkal, ami az emberi szervezetnek nagyon fontos. Ezért kell nagy hangsúlyt fektetni arra, hogy a gyerekek időben megismerjék ezeket a fontos összetevőket, amiket a méz tartalmaz. Ezért népszerűsítjük, hogy minél több mézet fogyasszanak a gyerekek.”  - hívta fel a figyelmet Németh Balázs méhész.

A gyenesdiási óvodások megismerhették a különféle virágokból készült mézeket. A termelők természetesen a kóstolóról is gondoskodtak, a méz mellett virágport, mézes kekszet és teát is kaptak az apróságok. A gyerekeknek nem ismeretlen a méz, hiszen az óvodában többször is esik szó erről a fontos táplálékról.

„Nekünk kiemelt területünk az egészséges életmód a nevelési programunkban, úgyhogy nagyon örültünk, hogy ezzel is be tudtunk kapcsolódni ebbe a programba. Ezen kívül még máskor is fogyasztanak a gyerekek mézet, de most ezen a napon többet is megkóstolhattak egyszerre. Elkészítették azokat a figurákat, amit gondoltak a méhecskéhez kapcsolódóan. Megnéztünk egy filmet, ez is ismeretterjesztés, hogy tudják jobban a gyerekek is, hogy hogyan kerül a virágporból az üvegbe a méz.” - tájékoztatott Világos Csabáné, a Gyenesdiási Óvoda és Bölcsőde vezetője.

A mézkóstolgatás mellett a gyerekeknek lehetőségük volt mézeskalács sütésére is. Az elkészült figurákat a kicsik ki is díszítették. Emellett készült méhkaptár és számos méhecske is.

Regman Karola - Keszthelyi TV                 

| 2023. dec. 20. szerda 16:33 | Balatongyörök
Mézes reggeli volt a balatongyöröki óvodában.
| 2024. ápr. 11. csütörtök 19:15 | Keszthely, Sümegprága
A szokásosnál jóval korábban indult a méhészek szezonja.
| 2023. máj. 18. csütörtök 15:13 | Keszthely, Sümegprága
Sok helyen fagyott el az akác, a hűvösebb idő sem kedvez a nektárgyűjtéshez.
| 2023. már. 9. csütörtök 17:27 | Keszthely
Az olcsó és sok esetben silány minőségű import miatt nem kell külföldön a magyar méz.
| 2022. aug. 25. csütörtök 16:06 | Keszthely
Ennek ellenére kesz elég, kiváló minőségű magyar méz.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.