Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Vásároztak és helyi termékeket kínáltak Mihály napján
2017. szep. 29. péntek | Rezi
Vásároztak és helyi termékeket kínáltak Mihály napján
Reziben betakarító napot tartottak ma a neves nap alkalmából. A helyi termékek bemutatása és feldolgozása mellett Szent Mihály napi vásárt is rendeztek. Ennek keretében fiatalok és idősek is fabatkáért kínálták portékájukat. A szervező Rezi Várbarátok Köre Egyesület célja nem csak a hagyományok felelevenítése, hanem a háztáji zöldség és gyümölcstermesztés népszerűsítése is.

A helyi iskolások Szent Mihály napi előadása üdvözölte a vendégeket a Laky Demeter Turistaház udvarán. Országszerte híresek voltak a Mihály-napi vásárok, sok helyen ma is nagy rendezvényekkel ünneplik a gazdasági év nevezetes fordulópontját. Reziben harmadik éve szervezik meg a programot. Óvodások, általános iskolások és helyi termelők kínálták portékájukat. A játékokon kívül, sütemények, zöldségfélék, gyümölcsök, lekvárok és savanyúságok színesítették a palettát. Az áru fabatkáért cserélhetett gazdát. Paczolay Adél és családja nagyon elégedett a kínálattal és magával a programmal is:

„Mi két éve élünk itt a faluban és nagyon sok program van és ez mindenképp a gyerekek miatt is nagyon jó, meg a falu közösségét építi és hála Istennek a környező falvakból is ez a visszajelzés, hogy itt igazán összefognak és próbálják a hagyományokat is megőrizni, meg természetesen haladni előre” 

A rezi közösségi kertben termett zöldségek, gyümölcsök feldolgozását is bemutatták. Tisztították a csipkebogyót, reszelték a cukkinit, céklát, burgonyát. A helyi asszonyok egy helyi sajátos étket, kerekrépalevest készítettek, a többi zöldségből pedig ízletes tócsnit sütöttek. A szervező és házigazda Rezi Várbarátok Köre Egyesületet több cél is vezérli:

„Elsősorban az, hogy ezt a hagyományokhoz kötődő mindenféleképpen felelevenítsük és megtartsuk. És a helyben termelt élelmiszereket, a helyben előállított zöldségféléket népszerűsítsük és ennek csináljunk mindenféleképpen olyan teret, hogy az emberek ezt nagyobb szeretettel, a saját kertjeikben és a saját otthonukba is termeljék, bevigyék” - nyilatkozta Tafotáné Cserép Gabriella, az egyesület elnöke. 

Egyre nagyobb értéke van a helyi termékeknek – vélekedik a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke. Köszöntőjében Sáringer-Kenyeres Tamás üdvözölte a rezi kezdeményezést, amely szerinte az őszi periódus egy nagy ünnepe, fénypontja: „Egyre jobban megtanuljuk megbecsülni azokat amiket saját magunk állítunk elő, illetve nem csak saját magunk, de a településen lakók, a település környékén élők. Én úgy ítélem meg, hogy egyre értékesebbé válik számunkra, biztosabbak a források, tudjuk, hogy honnét származik, ki termelte, milyen módon történtek a termelésnek egyes szakaszai fázisai. Én azt mondom, hogy ez élelmiszerbiztonsági szempontból is jó dolog.”   

A rendezvényen továbbá elhangzott, hogy Szent Mihály napjához hiedelmeket és szokásokat, időjárási megfigyeléseket fűztek. Ilyenkor kezdődött a szüret és a lakodalmak őszi évadját is Borszűrő Szent Mihály nyitotta. Ettől kezdve számították a kisfarsangot, amely egészen Katalin napig tartott.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. okt. 2. hétfő 16:16 | Rezi
Megtartották a hagyományos betakarítónapot, vásár és műsorok is színesítették az eseményt.
| 2021. okt. 6. szerda 16:47 | Rezi
Reziben immáron nyolcadik alkalommal szervezték meg a helyi termékeket népszerűsítő őszi ünnepet.
| 2021. szep. 29. szerda 17:05 | Balatongyörök
A programon az óvodások játékaihoz és kirándulásaikhoz lehetett hozzájárulni.
| 2020. okt. 9. péntek 17:22 | Keszthely
A hirdetmény szerint az elnevezésére vonatkozó javaslatokat a hónap végéig lehet megküldeni.
| 2017. okt. 2. hétfő 15:48 | Balatongyörök
A fecskék és a népi jóslat alapján erre következtettek a balatongyöröki Szent Mihály búcsún.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
11:17
Természetvédelem határok nélkül
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.