Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Így készült az új kenyér
2017. aug. 21. hétfő | Gyenesdiás
Így készült az új kenyér
A kenyér nem csak az emberiség legfőbb étele, jelentős szimbólum is: mentesíti az életet és keresztény vallásban Jézus testét is. Augusztus 20-a nem csak az államalapítás, hanem az új kenyér ünnepe is. Erre az alkalomra számos helyen – köztük a gyenesdiási Pásztorháznál is – kézzel dagasztották és hagyományos kemencében készítették el az ünnepi kenyeret.

„A megszitált lisztet a teknőbe helyeztük és most jön az eláztatott élesztő, homogén állapotba kell ezt belerakni.” - kommentálta a hozzávalók összeöntését Komáromy Béla. A kovászt és a sót szintén vízzel keverték el, hogy azok is jobban elegyedjenek a keveréskor, dagasztáskor. A teljesen új gabonából őrölt BL 55-ös liszthez még víz került. Ennek mennyisége az adott évi gabona, illetve liszt minőségétől függ. Tíz éve sütnek kenyeret augusztus 20-ra a gyenesdiási Pásztorháznál. Tavaly óta egy pékmester segíti a munkát. Komáromy Béla életműdíjas, az Országos Pékszövetség alapító tagja, nem szokatlan neki a kézi dagasztás, pályája kezdetén 1961-ben ugyanis még így dolgoztak a pékek. Örömmel segít ebben a munkában, azt mondja ez is része a szakma szeretetének.

„Ezt a szakmát ha valaki nem teszi magáévá…együtt kell élni vele. Az, hogy éjjel fel kell kelni, az hogy szeretni kell a kenyér illatát, amikor megvágjuk. Még olyan igazi péket nem láttam, meg nem találkoztam, aki ha felvágják a friss kenyeret, az illatát ne illatozza meg.” - nyilatkozta a pékmester. 

Nem csak hagyományos módon, hagyományos eszközökkel is készült az új kenyér. A pásztorház gyűjteményét gazdagító teknő mellett száz éves szakajtók és szakajtóruhák is hadrendbe álltak. Ez a munka sok előkészületet igényel, a kemencét is már időben begyújtották.

„Előtte nap mi már begyújtjuk a kemencét, mert ez egy olyan kemence, amit csak ritkán használunk  - tehát hogy ne legyen olyan hideg, ezt már előtte nap begyújtottuk, ma hajnalban újrafűtöttük. Elég sok minden kell hozzá, ez egy elég komoly nagy munka – egy kenyérsütés. Nem véletlen, hogy hetenként egyszer sütöttek, vagy kéthetenként mert ez nagy munka.” - árulta el a program szervezője, Hársfalvi Györgyné. 

A sütés előtt a kemencéből minden parazsat és hamut el kellett távolítani. Egy vizes seprűvel végül kipemetelték a tűzteret, hogy bekerülhessenek a megkelt cipók. A műveletnek érdeklődői is voltak. A Tájak – Korok - Múzeumok Egyesület tagjai egyúttal a több mint 160 éves Pásztorházat és a benne található avar kiállítást is megtekintették. Az egyesület egy játékot bonyolít, melynek keretében pecsételő helyekkel hívják fel a figyelmet különféle történelmi, természeti értékekre, érdekességekre. Augusztus 19-től a gyenesdiási csordások egykori lakhelye is pecsételő hely lett.

„A Tájak – Korok – Múzeumok mozgalomnak – most már egyesületnek több mint 3000 bélyegzőhelye van. Ez most a 3125. – nem tudom pontosan fejből – itt van már az asztalon és teljesen érintetlen. Arra gondoltunk, hogy egyre újabb látnivalókat vonunk be ebbe a játékba.” - nyilatkozta Haraszti Gábor, elnök. 

Az első pecsételések meg is történtek a hétvégén. A térségben még például a Természet Háza, a Szendrey-emlékszoba, és a belvárosi múzeumok is szerepelnek a játékban.

A kenyerek bő másfél - két óra alatt sültek meg. A gyenesdiási katolikus felekezet mellett a keszthelyi református közösség is ezekből áldotta meg az államalapítási ünnepségen az új kenyeret.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2020. aug. 20. csütörtök 16:58 | Gyenesdiás
Az új kenyér ünnepéhez kapcsolódva szervezik meg az eseményt minden évben.
| 2016. aug. 22. hétfő 16:25 | Keszthely
Az államalapítást ünnepelték a város elöljárói a keszthelyi Fő téren.
| 2016. aug. 18. csütörtök 09:28 | Keszthely
Színvonalas koncertekkel, tűzijátékkal és az új kenyér megáldásával is készülnek a hétvégi ünnepre.
| 2023. aug. 21. hétfő 18:25 | Keszthely
Színes programokkal várták az érdeklődőket az augusztus 20-ai hétvégén Keszthelyen.
| 2022. aug. 22. hétfő 18:35 | Keszthely
Az államalapítás ünnepén István király munkásságát méltatták.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
09:00
Szignatúra
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
10:45
MMA film
11:37
Hargita TV
11:57
Savaria Filmfesztivál
12:00
Képújság
18:00
Egy csipetnyi szó
18:34
Zalai krónika
18:49
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.