Többféle kenyeret kínáltak a látogatóknak Gyenesdiáson. A programot évek óta augusztusa 20-dika környékén tartják meg, melynek célja, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy bárki el tudja készíteni a házi kenyeret. Az esemény minden évben nagy népszerűségnek örvend, sokan látogatnak el a Pásztorházhoz, hogy megízleljék a friss kenyeret. Ez a budapesti férfi Gyenesdiáson nyaral, ő tanulás céljából érkezett a kóstolóra.
„A nagymamámból indulok ki, akinél volt egy búboskemence és ő állandóan sütött hatalmas nagy kenyereket. És azt ettem gyerekkoromban. És az nagyon ízlett. És hát úgy döntöttem, hogy otthon építek egy kemencét. Építettem is, csak úgy tűnik, hogy a kemenceépítés volt a feladatnak a könnyebbik része, mert maga a kenyérsütés az nem igazándiból akar összejönni és ezért inkább eljöttem ide szaktanácsokért.” - osztotta meg Szántó László.
A kóstolás mellett a kenyérkészítés folyamatába is betekintést nyerhettek az érdeklődők. A vízbe kevert lisztbe először a kovász került, majd fokozatosan adták hozzá a maradék lisztet és a sót. Ezt követően gyakorlott mozdulatokkal dolgozta ki a tésztát Dongó Árpádné Mária. A hagyományos, kovásszal készült péktermék dagasztását nagymamájától tanulta meg. Tapasztalata szerint egyre többen készítenek otthon kenyeret, de a technikát azoktól érdemes eltanulni, akik már régóta foglalkoznak ezzel.
„Bárki ezt megcsinálhatja. Akár élesztősen, akár kovászosan, attól függ, hogy ki milyen kenyeret szeretne magának. De jól ki kell dolgozni, úgyhogy az a titka tulajdonképpen. Meg hát a jó élesztő is, hogy meleg legyen, mert azért a hidegben nem fog megkelni nekünk a kenyér. Át kell gyúrni egypárszor, úgyhogy attól függ, hogy milyen kenyeret sütünk. Például van olyan, amit egyszer elég átgyúrni és utána mehet a sütőbe. De van olyan kenyerünk, ami éppen egy ilyen zsíros erdélyi kenyér, aminek körülbelül 5 óra a kelése.”
A technika ellesése mellett lehetőség nyílt a helyszínen arra, hogy recepteket cseréljenek a látogatók a mesterektől.
Lendvai Bianka - Keszthelyi TV