Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Profi kenyereket sütöttek az amatőrök
2017. szep. 3. vasárnap | Gyenesdiás
Profi kenyereket sütöttek az amatőrök
Gyökérkenyér, mediterrán tekercs, vaslábasban sült fehér kenyér – csak néhány azok közül a termékek közül, amiket a II. Hobbi Pékek Találkozójára készítettek. A Balatoni Kurzusok szervezésében, a gyenesdiási Darnay pincénél összesen 16 féle kenyérrel, kiflivel és kelt tésztával neveztek a lelkes jelentkezők. A program többek közt arra hívja fel a figyelmet, hogy kellő elhatározással otthon is lehet készíteni természetes alapanyagból, adalékok nélkül is kiváló kenyeret.

„Ez egy kovászos kenyér fehérlisztből, ami a saját kovászommal készül, körülbelül öt éve már van kovászom” -büszkén mutatja vaslábasban sült kenyerét Melczer Éva. A Zalacsányon élő asszony csak saját készítésű kenyereket fogyaszt, mert olyat szeret enni, ami jó minőségű és tudja, miből készült. Azért nevezett a versenyre, mert kíváncsi volt, hogy milyen szinten tud sütni. 

Összesen 16 féle péktermékkel neveztek a versenyre a hagyományos zalai babos pogácsától kezdve a barna és magvas kenyéren át a kakaós csigáig. Másodszor rendezték meg a Hobbi Pékek Találkozóját. Fehér, vagy félbarna kenyér, teljes kiőrlésű kenyér, zsemle, vagy kifli, illetve egyéb péksütemény kategóriákban várták a nevezéseket. Csak természetes alapanyagokból, saját készítésű, otthoni kemencében, vagy sütőben sült veknikkel, bucikkal, péksüteményekkel lehetett nevezni.

Somogyi Zoltán, gasztroblogger, főszervező: „Én azt veszem észre, hogy a versenyzők nagyon figyelnek arra, hogy küllemre már milyen termék kerül a kóstolótányérokra. Így én biztos vagyok benne, hogy a belseje aztán most már csodálatos lesz. Ezek nem ipari dolgok, nincsenek felfújt dolgok, nincsenek aromák, nincsenek tartósítószerek, itt a natúr dolgok beszélnek és ez az őszinteség ez szerintem vissza fog hatni az ember étkezésére és sok mindenre…tehát ez egy ilyen elkezdett folyamat, ami hozza ezt az őszinteséget magával.”  

A zsűri a vágatlan szemlézés után egy-egy szelet pékterméket vett magához, a maradékot pedig kóstolásra kínálta a résztvevőknek. A bírálat során az íz, az állag, a héj és a bélzet volt az értékelési szempont. A társadalmi zsűri fő feladata pedig az volt, döntse el, hogy ízlik-e a termék, és ha igen, mennyire. A zsűriben helyet foglaló Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke úgy véli nagyon profi technikával készültek a péktermékek.

„Mi biztos, hogy nyertünk ezekkel a kitűnő kenyerekkel, szerintem azok, akik elkészítették és megtanulták ezt a mesterséget, azok meg mesternek mondhatják nyugodtan magukat, ha hobbi szinten is és nem szakmai szinten. Itt a beszélgetés közben az is elhangzott, hogy talán annak is örülnénk néha, hogy ha a hivatásos pékek, ilyen megjelenésű és ilyen ízű kenyereket tennének az asztalainkra” - nyilatkozta a kóstolás közben Sáringer-Kenyeres Tamás. 

A program lényege nem is a verseny, hanem az eszmecsere volt. A hobbi pékek megoszthatták egymással gondolataikat és szakmai tanácsokat is kaphattak. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2020. aug. 20. csütörtök 16:58 | Gyenesdiás
Az új kenyér ünnepéhez kapcsolódva szervezik meg az eseményt minden évben.
| 2019. júl. 30. kedd 15:02 | Keszthely
A már így is túlszaporodott balatoni hattyúállomány további növekedését segítik ezzel az emberek.
| 2016. aug. 18. csütörtök 08:38 | Keszthely
Az Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel kötött megállapodást a Vöröskereszt Keszthelyi Szervezete.
| 2015. már. 27. péntek 16:20 | Keszthely
Hagyományos, kézzel készült, adalékmentes pékáru a Lipóti Pékségből!
| 2014. szep. 5. péntek 15:36 | Keszthely
A keszthelyi szociális szervezetek jó kapcsolatának köszönhetően egyre többeknek jut kenyéradomány.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.