Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / "Légy áldott, Szent István király"
2016. aug. 22. hétfő | Keszthely
"Légy áldott, Szent István király"
Szent István királyt, államalapításunkat és az Új Kenyeret is ünnepeltük augusztus 20-án Keszthelyen. A Fő téri megemlékezésen beszédet mondott Manninger Jenő, országgyűlési képviselő és Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere is. Mindketten hangsúlyozták az ezeréves keresztény államiságot, az összefogás és a kitartás fontosságát.

A hagyományoknak megfelelően, idén is ökumenikus istentisztelettel kezdődött az augusztus 20-i ünnepség Keszthelyen. A város egyházi elöljáróságai megáldották az új kenyeret a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban, majd a Fő téren folytatódott a megemlékezés. Manninger Jenő országgyűlési képviselő beszédében elmondta, Szent István keresztény államot alapított, és erről most, mikor Európa nem iktatta alaptörvénybe a zsidó keresztény örökséget, különösen fontos beszélni.   

„Magyarországnak keresztény államként, keresztény értékrendszerben kell élnie. Ezt kell megvédenünk a jövőben azon a környéken is, ahol biztonságban élhetünk, biztonságban élhetünk az itt élőkkel, németekkel, oroszokkal együtt is, és tudjuk azt, hogy ez a környék fejlődni fog és biztonságban él, de meg kell védenünk Európát és a hazánkat. Ez, és nem kisebb a magyar nemzet, és az Európában élő nemzeteknek a jövőjének a sorsa, és a feladata.” - hangsúlyozta Manninger Jenő országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Az államalapító Szent István jelleméről, valamint a keresztény államiság fontosságáról beszélt Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere. Hangsúlyozta, a nemzet megmaradásának kulcsa az összefogás, a közös akarat és a kitartás.

„Ahol kenyeret akarnak sütni, ott rendezett családokra és törvényekkel szervezett állami életre van szükség. Államalapítónk így biztosította szeretett népének jövőjét, ezt a jövőt mi örököltük, most mi képviseljük. Képviseljük? Határozottan ki kell jelentenem, hogy igen, képviseljük, jó egynéhányan képviseljük. Örülök, hogy alaptörvényünk nemzeti hitvallása ezeket is tartalmazza: Büszkék vagyunk arra, hogy Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, és hazánkat a keresztény Európa részévé tette.” - mondta Ruzsics Ferenc.

A polgármester kiemelte, őrt állni és kitartani nehéz, ehhez kell a belső béke és az egy akarat megvalósulása is. Szent István Imre herceghez szóló intelmeiből idézve elmondta. minden ember azonos állapotban születik, és semmi sem emel fel, csakis az alázat, és semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség.       

Az ünnepi beszédek után Kulcsárné Fullár Melinda, a Helikon Versmondó Kör tagja szavalta el Szent István király imáját, majd a Kis-Balaton Táncegyüttes adott ünnepi műsort. Idén a Komáromy pékség ajánlotta fel a városnak az új kenyeret, amelyet a megemlékezés után az ünneplő közönség is megkóstolhatott.  

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2023. aug. 21. hétfő 18:25 | Keszthely
Színes programokkal várták az érdeklődőket az augusztus 20-ai hétvégén Keszthelyen.
| 2022. aug. 22. hétfő 18:35 | Keszthely
Az államalapítás ünnepén István király munkásságát méltatták.
| 2021. aug. 20. péntek 18:31 | Keszthely
A városi ünnepségen elhangzott, a keresztény értékekre nagy hangsúlyt kell fordítani napjainkban is.
| 2021. aug. 18. szerda 17:41 | Keszthely
Jó eséllyel száraz lesz a hosszú hétvége, elvétve lehet csak csapadék.
| 2020. aug. 20. csütörtök 16:58 | Gyenesdiás
Az új kenyér ünnepéhez kapcsolódva szervezik meg az eseményt minden évben.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
10:45
MMA film
11:37
Hargita TV
11:57
Savaria Filmfesztivál
12:00
Képújság
18:00
Egy csipetnyi szó
18:34
Zalai krónika
18:49
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
Savaria Filmfesztivál
20:36
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.