Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Szilárd alapokra építette az országot Szent István
2024. aug. 20. kedd | Keszthely
Szilárd alapokra építette az országot Szent István
Magyarország, a mi több, mint 1000 éves édes hazánk, nemzetünk otthona, kősziklára épült – hangzott el a keszthelyi augusztus 20-i ünnepségen. Az államalapításra emlékezve a szószólók felidézték Szent István király szellemiségét, és szóltak a keresztény hit fontosságáról. A programot a Vajda János Gimnázium diákjai színesítették.

A kedvezőtlen időjárás miatt a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilikában tartották meg a szentmisét és az ünnepséget. Mezei András plébános arról szólt, hogy a magyarok megcáfolják azt az állítást, hogy már alig vannak keresztények a világban. Kiemelte, hogy büszkeséggel kell az apostoli országot ünnepelni, össze kell fogni és minden magyarban a magyart kell látni. 

A városi ünnepségen, Palkovics Márton, a Vajda János Gimnázium tanulója Makkai Ádám Magyarország nevére című versét szavalta el. Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, első szent királyunk egy olyan biztos alapkő Magyarország történelmében, amelyre minden korban, így ma is, bátran építkezhetünk. Hangsúlyozta, hogy államalapítónk úgy látta, hogy hazánk fejlődését és jövőjét az európai keresztény értékrend és kultúra tudja biztosítani. 

"Ma azonban azt látjuk, hogy Európa egy része feladja ezt az ezeréves értékrendet, feladja a normalitást, elszakad gyökereitől, és valami olyan erkölcsileg megkérdőjelezhető útra lép, amelyet nekünk nem szabad követni. Ezt világosan mutatja az idei párizsi olimpiai játékok megnyitóját övező botrány, ahol az erőltetett woke propagandával az ezeréves kereszténységből próbáltak gúnyt űzni. Hálás vagyok azért, hogy nekünk, keszthelyieknek, a párizsi olimpia nem emiatt, hanem a magyar eredmények, különösen Major Veronika keszthelyi sportlövő dobogós helyezéséről lesz emlékezetes!"

Manninger Jenő polgármester kiemelte, nem szabad letérnünk a helyes útról, mindig ki kell tartani a szilárd alapok mellett, melyeket Szent István király tett le. A város első embere elmondta, Keszthelyen is sokan dolgoztak azon, hogy a keresztény alapokon nyugvó polgári élet alapjait biztosítsák. Itt kiemelte Ruzsics Ferenc korábbi polgármestert, és azokat, akik a Ranolder Iskola elindításáért sokat dolgoztak. 

„Szent István igazságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a történelem viharait átvészelve, több mint ezer év után is itthon vagyunk a Kárpát-medencében, itthon a Dunántúlon, Zalában és itthon Keszthelyen. Az ő álmának fonalát immár mi szőjük tovább. Ez az álom pedig: a keresztény hitében, az általa védőszentünkként elhívott Szűz Mária kegyelmében és gondviselő szeretetében megmaradó, boldog és sikeres Magyarország, benne mind szebb és élhetőbb, gyarapodó város építése és az eljövendő nemzedékek számára örökségül hagyása.”

A városi ünnepségen fellépett Dóka Petra és Fodor Janka is, akik szintén a Vajda János Gimnázium tanulói. Mindhárom diák kiemelkedő teljesítményt nyújtott az idei Helikoni Ünnepségeken. A produkciók után a történelmi egyházak képviselői, Zichy Emőke, református lelkészasszony, valamint Mezei András plébános kérték Isten áldását az új kenyérre és azokra, akik azt fogyasztják. Az esemény végén Nagy Bálint államtitkár és Manninger Jenő polgármester megszegték az új kenyereket. A képviselő-testület tagjai ezt követően a tálcákra és kosarakba helyezett szeletekből minden jelenlévőt megkínáltak. 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2018. aug. 16. csütörtök 14:36 | Keszthely
A Ghymes és a Firkin is fellép Keszthelyen, de kézműves vásár és gyermekprogramok is lesznek.
| 2023. aug. 21. hétfő 18:22 | Keszthely
A városi műsort a Zenepavilonnál nézhette meg a közönség.
| 2022. aug. 22. hétfő 18:35 | Keszthely
Az államalapítás ünnepén István király munkásságát méltatták.
| 2021. aug. 20. péntek 18:31 | Keszthely
A városi ünnepségen elhangzott, a keresztény értékekre nagy hangsúlyt kell fordítani napjainkban is.
| 2020. aug. 20. csütörtök 16:01 | Keszthely
A Balaton-parton rendezte meg az önkormányzat Szent István Király ünnepét.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Savaria Filmfesztivál
06:56
Savaria Filmfesztivál
07:00
Savaria Filmfesztivál
08:00
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.