Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Az összetartozásról szól az államalapítás ünnepe
2023. aug. 21. hétfő | Keszthely
Az összetartozásról szól az államalapítás ünnepe
Az összetartozás, a segítségnyújtás ünnepe is augusztus 20-a. Ez volt az üzenete idén az államalapításra való megemlékezésnek. A városi műsort a Zenepavilonnál nézhette meg a közönség.

Szentmisével kezdődött meg az idei ünnepség. Mezei András atya prédikációjában a hitre és a szeretet fontosságára hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, a közös tenni akarásnak nagy ereje van, ezt bizonyítja az a sok önzetlen ember, akik hozzátettek az ünnepség sikeréhez. A szertartás után Tál Zoltán atyával közösen áldották meg az új kenyeret. A városi ünnepségen Nagy Bálint államtitkár kiemelte, a magyarság és a keresztény hit világának találkozását és összefonódását egyetlen személyhez köthetjük, Szent Istvánhoz. Elmondta, államalapítónk három út közül választhatott, amikor országunk jövőjéről döntött ezer éve. Ma is ezek állnak a magyarság előtt.

„Az egyik, amelyen haladva nem veszünk tudomást a környezetünkről, a világ történéseiről. Nem beszéljük és nem is akarjuk érteni a világ nyelvét. Mindannyian tudjuk, hogy ez zsákutca. A másik út, amikor pont ellenkezőleg, a külföld nyelvét értjük, de a magyart nem. Amikor idegen érdekeknek megfelelve, hazánkat háttérbe szorítjuk, amikor alázatosan engedelmeskedünk a külföldi nyomásnak még akkor is, ha tudjuk, hogy nekünk, magyaroknak ez nem jó. A harmadik út lesz az, amit választanunk kell: nekünk, magyaroknak akkor van jövőnk, ha magyarok maradunk.”

Manninger Jenő polgármester Szent István munkásságát idézte fel. Hangsúlyozta, hogy első királyunk bölcsességei, ahogyan a magyarság megmaradása érdekében végzett tettei ma is érvényesek és követendő példát adnak. Kiemelte, ha a becsület útján haladunk, biztosan nem tévedünk el, és ha ebben a szellemben dolgozunk, akkor értékekben gazdag Keszthelyt tudunk az utókorra hagyni.

„Szent István álmát beteljesíteni és a neki szentelt nemzeti ünnep emelkedett szépségét átélni „büszke gyönyörűség”, ám feladatainkra, az előttünk álló tennivalókra is figyelmeztet bennünket. Arra, hogy nekünk sem elég csak elképzelni és tervezni közös álmunkat, a minél élhetőbb és szerethetőbb Keszthelyt, de egymás kezét megfogva, minden jóakaratú, segítő szándékú polgár eszét, szorgalmát, tehetségét összeadva, cselekednünk kell megvalósításáért.”

Az ünnepségen a Hevesi Sándor Színház művészei adtak műsort. Felcsendült az István, a király rockoperából az Oly távol vagy tőlem, Erkel Bánk bánjából a Hazám, hazám, illetve Radnóti Miklós Nem tudhatom című verse. A program végén Nagy Bálint és Manninger Jenő megszegték az új kenyeret, a képviselőtestület tagjainak segítségével pedig szétosztották, így mindenki megkóstolhatta azt.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

| 2022. aug. 22. hétfő 18:35 | Keszthely
Az államalapítás ünnepén István király munkásságát méltatták.
| 2021. aug. 23. hétfő 11:01 | Keszthely
Koncertek, gasztronómiai vásár és tűzijáték is szerepelt a kínálatban.
| 2021. aug. 20. péntek 18:31 | Keszthely
A városi ünnepségen elhangzott, a keresztény értékekre nagy hangsúlyt kell fordítani napjainkban is.
| 2021. aug. 19. csütörtök 17:26 | Keszthely
Koncertek, játékok és lovas programok is lesznek a háromnapos hétvégén.
| 2021. aug. 19. csütörtök 17:19 | Keszthely
Az Otthonról Haza rendezvénysorozat résztvevői 7 országból 11 útvonalon keresztül indultak el Budapestre.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
10:45
MMA film
11:37
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.