Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Jó kondícióban vannak a madarak
2017. aug. 1. kedd | Fenékpuszta
Jó kondícióban vannak a madarak
Tizennyolcezer madarat fogtak be tavaly a fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomáson. Ebből 1000 madáron volt már hazai, 18-on pedig külföldi jelölőgyűrű. Az állomáson idén július 10-én elején kezdődött el az idei folyamatos gyűrűzés. A hideg tél ellenére a madarak jó állapotban vannak, sok fióka is kikelt a tavasszal.

A Bogyiszlói Általános Iskola diákjait avatja be a madárgyűrűzés rejtelmeibe Szász Benedek. A program évről-évre egyre népszerűbb az érdeklődők körében, akiket a korai kelés sem tántorít el attól, hogy ellátogassanak Fenékpusztára. A 26 fős bogyiszlói csapat egy kerékpártúra keretein belül vett részt a gyűrűzésben.

„Arról győzött meg bennünket ez a nap, amit tegnap itt eltöltöttünk, hogy fiatal emberek nagyon komoly szándékkal, és hatalmas tudással őrzik a természeti kincseinket, és nem kötelességből. Azt vettem észre, hogy nem anyagiakból, mert kicsit beszélgetve velük, nincsenek túlfizetve, de a lelkesedésük óriási, és a szakmai tudásuk elképesztő.” - mondta Boda Zoltán, a Bogyiszlói Általános Iskola igazgatója.

A bemutató során a gyerekek nem csak a gyűrűzés menetével ismerkedhettek meg, hanem a madarakról is számos információt megtudhattak. Az, aki pedig helyesen válaszolt a feltett kérdésre, szabadon engedhette a szárnyast. A nádasban reggel hat és tíz óra között feszíthetik ki a hálót a gyűrűzők, harminc fog felett ugyanis már tilos befognia  madarakat. A programban sok önkéntes is részt vesz, és a gyerekek is – megfelelő szakmai kíséret mellett – szívesen fogják be a tollasokat. Szász Benedek szerint a hideg tél ellenére jó állapotban vannak a madarak.

„Azt lehet mondani, hogy az idei tavasz átlagosnak mondható. Nagyon féltünk a téltől, erős telünk volt, illetve a Mediterráneumig vonuló madarak számára is elég kemény volt a tél, mivel a Mediterráneum is kifagyott, hallhattuk a hírekben. Úgy tűnik azonban, hogy az állomány nem sínylette meg. Például fülemülesitkéből is szép számmal fogunk fiatalokat is, illetve öreg madarakat is, valamint barkos cinegéből is. Ezek azok a madarak, amelyek nem vonulnak messzire.” - tájékoztatott Szász Benedek, a Madárgyűrűző és Madármentő Állomás önkéntese.

A madárgyűrzőbe minden nap várják az érdeklődőket, aki szívesen belesnének az állomás munkájába. Idén is lesz gyerektábor, augusztus második hetében érkeznek majd az apróságok Fenékpusztára.

Regman Karola - Keszthelyi TV

                

| 2021. okt. 6. szerda 16:25 | Fenékpuszta
A madárgyűrűző állomás is csatlakozott az Európai Madármegfigyelő Napokhoz.
| 2020. ápr. 22. szerda 16:51 | Fenékpuszta
A járványhelyzet miatt a programjaikat is lemondták, a gyűrűzés zárt ajtók mögött zajlik.
| 2019. feb. 7. csütörtök 16:40 | Keszthely-Fenékpuszta
Fontos odafigyelni arra, hogy meddig és mivel etessük a nálunk telelő madarakat.
| 2019. feb. 4. hétfő 15:59 | Keszthely
Közösségi munkával és egy magánszemély felajánlásából készül az új építmény Fenékpusztán.
| 2017. aug. 9. szerda 14:15 | Fenékpuszta
19 madarat engedtek szabadon a fenékpusztai Madármentő és Madárgyűrűző Állomáson.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.