Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Kirepültek a madarak
2017. aug. 9. szerda | Fenékpuszta
Kirepültek a madarak
Tizennégy gólyát, négy egerészölyvet és egy karvalyt engedtek szabadon tegnap Fenékpusztán. A Madárgyűrűző állomás egyik fő feladata a sérült vagy elhagyott madarak befogadása és gyógyítása, majd a felerősödött, életképes szárnyasokat szabadon engedése. A tegnapi alkalommal egy gyerekcsapat is bekapcsolódhatott a nem mindennapi eseménybe.

Gyűrűt kap egy két hete befogott karvaly. A madár egy keszthelyi bevásárlóközpontba repült be, ott fogták be, és hozták ide, a fenékpusztai madármentő állomásra. A karvaly az elmúlt két hétben rendesen fejlődött, így a madárgyűrűző munkatársai megjelölték, majd szabadon is engedték.Az egerészölyv most már két hónapos, gondozói pedig úgy döntöttek, hogy három társával együtt őt is szabadon engedik. A nem mindennapi eseménynek nézőközönsége is akadt, az itt táborozó fiatalok közül többen is rendszeresen visszajárnak a madármentő állomásra.

„Én nagyon szeretem nézni ezt az egészet, azt, ami itt folyik, hogy meggyűrűzik a madarakat, hogy tudják, hogy merre vonulnak, hol költenek. A sérült madarakat is szeretem nézni, nem azért mert sérültek, hanem azért, mert látványos, ahogy gyógyítják őket, meg ilyeneket csinálnak itt.” - mondta az egyik táborozó, Pintér Izabella.

Az idei nyár viharos időjárása, és a nagy meleg miatt több gólya is bekerült a fenékpusztai röpdébe. Emellett számos madarat ért áramütés is. Közülük a többség mára már jó egészségnek örvend, így őket is szabadon engedték kedden. 14 vörös csőrű vehette birtokba az állomáshoz tartozó legelőt, ahol még naponta egyszer etetik őket. Várhatóan két-három héten belül önállóan, vagy egy gólyacsapathoz csatlakozva elrepülnek. Az ilyen jellegű madármentés a fenékpusztai önkéntesek egyik fő feladata.

„Éves szinten körülbelül négyszáz madár kerül be az állomásra, ezeknek nagyjából háromnegyede fióka korban, a maradék egynegyed pedig sérülés következtében. Nagyjából 80-85%-át vissza is tudjuk engedni szabadon a természetbe, ami egy nagyon jó aránynak számít ahhoz képest, ahány sérült madarat kapunk.” - tájékoztatott Varga Júlia, a Madárgyűrűző és Madármentő Állomás madárgyűrűzője.

A fecskék már megkezdték a vonulást melegebb éghajlatra, a gólyák pedig várhatóan augusztus 20-a után hagyják el hazánkat. Azok a madarak, akik egészségi állapotuk ellenére sem tudnak a csapathoz csatlakozni, még az állomás vendégszeretetét élvezhetik egészen tavaszig.         

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2021. okt. 6. szerda 16:25 | Fenékpuszta
A madárgyűrűző állomás is csatlakozott az Európai Madármegfigyelő Napokhoz.
| 2020. ápr. 22. szerda 16:51 | Fenékpuszta
A járványhelyzet miatt a programjaikat is lemondták, a gyűrűzés zárt ajtók mögött zajlik.
| 2019. feb. 7. csütörtök 16:40 | Keszthely-Fenékpuszta
Fontos odafigyelni arra, hogy meddig és mivel etessük a nálunk telelő madarakat.
| 2019. feb. 4. hétfő 15:59 | Keszthely
Közösségi munkával és egy magánszemély felajánlásából készül az új építmény Fenékpusztán.
| 2017. aug. 1. kedd 12:03 | Fenékpuszta
A hideg tél nem viselte meg a fenékpusztai nádas szárnyasait, sok fiatal madarat gyűrűztek az önkéntesek.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.