Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Téli madáretetés
2019. feb. 7. csütörtök | Keszthely-Fenékpuszta
Téli madáretetés
A téli időszakban kiemelt figyelmet kell fordítani a madarak etetésére, de nem mindegy, hogy mivel és meddig tápláljuk őket – vélik a szakemberek. Fontos, hogy tavasszal az eleség mennyiségét fokozatosan csökkentsük, de arra is oda kell figyelni, hogy mindig legyen táplálék az etetőben. Mindezt a Csány-Szendrey iskola diákjai is nagyon jól tudják.

Olajos magvakkal töltik fel a madáretetőt a Csány-Szendrey iskola tanulói. A diákok egész évben nagy figyelmet fordítanak az őket körülvevő természetre, a téli hónapokban pedig az itt telelő madarakat kísérik figyelemmel. A gyerekek nagyon jól ismerik a madáretetőkből csemegéző madarakat, és azt is tudják, hogy miért kell rájuk ilyenkor fokozottan figyelni.

„Kisebb testűek nem tudják túlélni ezeket, mert nincs elég élelem. Nincsenek bogarak, növények vagy amire rámehetnek vagy megehetik.” - mondta a CSány-Szendrey Általános Iskola és AMI egyik diákja, Oravecz Zoltán.

A Csány-Szendrey iskola udvarán több madáretető is van. A gyerekek és a pedagógusok ezeket rendszeresen feltöltik, az olajos magok mellett napraforgómagot is adnak a tollasoknak. Ezt a madáretetőt a gyerekek saját kezűleg készítették üdítős dobozból, ugyanis az oktatási intézményben az ökotudatosságra is kiemelt figyelmet fordítanak.

„Minden évszakban megvan az a tevékenység, amit a természetvédelemmel, környezetvédelemmel kapcsolatban meg tudunk tenni itt iskolai keretek között. Ennek egyik része ez most, hogy itt a madáretetőket feltöltöttük. Ezt is rendszeresen figyeljük a gyerekekkel. Tanítói felszólítás nélkül is ők szívesen jönnek szabadidejükben, nézik az etetőket, hogy van-e benne madáreleség.” - tájékoztatott az iskola pedagógusa, Tikos Ágnes.

A fenékpusztai madárgyűrűző állomáson is kiemelt figyelmet fordítanak a téli időszakban arra, hogy eleséggel lássák el a tollasokat. A szakemberek felhívják a figyelmet, nagyon fontos odafigyelni arra, hogy mivel etetjük a madarakat.       

„Nagyon sokan sajnos még mindig kenyérmorzsával, konyhai hulladékkal etetik, ami részben nem baj, a konyhai hulladék, vagy hogyha a konyhai hulladék például ilyen zöldség, sárgarépahéj vagy alma, adott esetben káposzta, amit mondjuk rigófélék vagy akár a korábban ide érkező vörösbegy is megeszik. A magevő énekesek legelterjedtebb etetési módja, illetve a tápláléka az olajos magvak. Ez főleg napraforgót tesz ki, de mi most éppen kölest, repcét és cirkot is etetünk, ez változatosabb táplálékot nyújt.” - tájékoztatott Benke Szabolcs, a MME Zala Megyei Helyi Csoportjának elnöke.

A téli időszakban a madárgyűrűzés szünetel, ilyenkor a madármentésen és az állomáson lakó szárnyasok gondozásán van a fő hangsúly. Jelenleg a gólyák mellett baglyok és más ragadozó madarak is laknak Fenékpusztán. A többség sérülése miatt folyamatosan az állomás vendégszeretetét élvezi, de néhányukat a tél elmúltával szabadon engedik a szakemberek.

Regman Karola - Keszthelyi TV    

| 2024. jan. 9. kedd 15:36 | Keszthely
Az énekesmadár-etetésen mindkét fél, ember és madár egyaránt nyer.
| 2021. jan. 20. szerda 15:34 | Fenékpuszta
A tavaly év végi enyhe időjárás miatt kevesebb madárral lehetett találkozni az etetőkben.
| 2021. máj. 3. hétfő 17:15 | Keszthely
Énekkel köszöntötték az édesanyákat a Csány-Szendrey iskola diákjai.
| 2018. dec. 23. vasárnap 17:59 | Keszthely
Az érdeklődők a Festetics-kastélyban csodálhatják meg a Csány-Szendrey iskola diákjainak munkáját.
| 2018. már. 23. péntek 16:52 | Keszthely
Harmadik éve díszítik tojások az iskola udvarán álló egyik fát, amelyre a lakosság dekorációit is várják.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.