Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Főként cinkék népesítik be a madáretetőket
2021. jan. 20. szerda | Fenékpuszta
Főként cinkék népesítik be a madáretetőket
A novemberi és decemberi enyhe időjárás miatt kevesebb madárral lehetett találkozni az etetőknél, mint az elmúlt években. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagjai azonban azt javasolják, rendszeresen töltsük fel az etetőket, hiszen a madarak megszokják, hogy ott táplálékhoz juthatnak. Fontos, hogy kenyeret ne adjunk a tollasoknak, de a különböző olajos magvakat, a gyümölcsöket és az állati eredetű zsiradékot szívesen fogyasztják.

A hazánkban telelő madarak legkedveltebb táplálékait is megmutatta Benke Szabolcs. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Keszthelyi Csoportjának elnöke elmondta, a napraforgó mellett számos más maggal lehet táplálni a tollasokat és fontos az állati eredetű zsiradék is. Erre alkalmas a disznóháj, de a boltokban kapható cinkegolyók is megfelelnek a célnak. Emellett olajos magvakat, gyümölcsöket kapnak még a madarak a fenékpusztai madárgyűrűzőben.

„A nem jó, azt talán mindig el szoktuk mondani, a kenyérmorzsa. Azzal még a verebet se etessük. Ami jó, azok ilyen növényi olajos magvak, talán az a legáltalánosabban elterjedt. Legjobban tárolható is, gyakorlatilag be lehet vele vásárolni novemberben vagy gyakorlatilag őszi betakarításkor és akkor egészen márciusig lehet etetni őket. Amit el szoktunk mondani, hogy amikor nekiállnak etetni a madarakat, hiába van kevés madár, azért ránéz az etetőre, de midig folyamatosan, gyakorlatilag március közepéig lehet őket etetni. Később már azért az sem célszerű.” - emelte ki a szakember.

A fenékpusztai madáretetőt főleg széncinkék és kék cinkék látogatják, az északibb területeken fészkelő fenyőpintyek, fenyőrigók és zöldikék egyelőre nem érkeztek meg nagy számban. Az elmúlt hónapokban többen is tapasztalhatták, hogy jóval kevesebb tollas van az etetők környékén, mint az elmúlt években. A Magyar Madártani Egyesület szerint ennek az az oka, hogy az északi térségekben jóval enyhébb, hómentesebb a tél, ezért a hó elől délebbre húzódó énekesmadár-csapatok is később vagy kisebb számban érkeznek. Emellett a hazai enyhe időjárásnak köszönhetően a madarak könnyebben találnak táplálékot, ezért kevésbé húzódnak be a lakott területekre.        

„Mi az őszi madárfogási számainkból is láttuk, hogy a cinkéknek a száma nem az, ami a korábbi években szokott lenni. Ezt részben összefüggésbe hozzák a globális felmelegedéssel. Magyarán tőlünk északabbi területekről, ahonnan mondjuk a mi téli cinkéink jönnek, ott még találtak táplálékot, később indultak el. Decemberben valamelyest már „javult” a helyzet. Amit mi tapasztaltunk, hogy ez a karácsony környéki idő, akkor jelentek meg nagyobb számban cinkék.” - tette hozzá Benke Szabolcs.

Az elmúlt napokban hazánkba is megérkezett a hideg és a hó, így a madaraknak is nagy szükségük van a táplálékra. Fontos, hogy a magvak és az állati zsiradék mellett vizet is biztosítsunk számukra, hiszen ebben szívesen fürdenek is. Mindig figyelni kell arra, hogy a víz lehetőleg ne fagyjon be, és az etetőben is rendszeresen legyen eleség.

| 2024. jan. 9. kedd 15:36 | Keszthely
Az énekesmadár-etetésen mindkét fél, ember és madár egyaránt nyer.
| 2019. feb. 7. csütörtök 16:40 | Keszthely-Fenékpuszta
Fontos odafigyelni arra, hogy meddig és mivel etessük a nálunk telelő madarakat.
| 2023. okt. 20. péntek 17:13 | Keszthely
Tapasztalatuk szerint az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában ennek veszélyeivel.
| 2023. aug. 9. szerda 16:52 | Fenékpuszta
1338 fióka lábára került gyűrű a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület jóvoltából.
| 2023. jan. 19. csütörtök 16:16 | Fenékpuszta
Ezzel a madárfajjal Fenékpusztán is lehet találkozni a nyári madárgyűrűzések során.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.