Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Együtt az élhetőbb jövőért
2017. jún. 29. csütörtök | Gyenesdiás
Együtt az élhetőbb jövőért
Gyenesdiás az egyik annak az öt településnek, amely uniós forrásból valósíthat meg egy klímastratégiai mintaprogramot. A projekt célja, hogy egy komplex szemléletformáláson keresztül megtalálja az alkalmazkodási lehetőségeket a klímaváltozás kihívásaira. A program a Klímabarát Települések Szövetségének felügyelete alatt valósul meg.

A gyenesdiási óvodában és iskolában is évente megrendezik a Zöld Hetek programot, ahol a gyerekek játékosan tanulhatnak a környezetvédelem fontosságáról. A település több mint két évtizede dolgozik tudatosan a természeti értékek megóvásán, és nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy ebbe a munkába a civil szervezeteket és a lakosságot is bevonja. Most egy uniós pályázatnak köszönhetően egy klímastratégiai mintaprojekt is megvalósulhat a településen.           

„Gyenesdiás az eddig elért környezetvédelmi eredményeivel próbál abban aspirálni, hogy a jövőre nézve egy hosszú távú elképzeléshalmazt alkosson, egy olyan programozást adjon, ami nem csak rövid távra szól, hanem hosszú távra. Fontos az energiahatékonyság ebben, fontos a víztakarékosság ebben, fontos a Balaton, mint ivóvízkincsünk védelme ebben, és természetesen az olyan innovatív törekvések, amelyekből tanulnak a gyerekeink. Ha a gyerekek már így fognak felnőni, akkor sokkal egészségesebb, környezettudatosabb gyenesdiási lakosok lesznek a jövőben.” - emelte ki Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere.

A témában tartott sajtótájékoztatón elhangzott, a mintaprojekt keretében egy komplex szemléletformálást szeretnének megvalósítani a településen. A Klímabarát Települések Szövetségének szakemberei egy mindenre kiterjedő kérdőív segítségével mérték fel Gyenesdiást, ahol számos jó példát találtak. Pálvölgyi János vezető tanácsadó kiemelte, a Gyenesdiás mellett még 4 településen megvalósuló program mintaértékű lesz az egész ország számára.         

A klímastratégia három pilléren áll. Egyrészt a szén-dioxid és más üveghatású gázok kibocsátásának a mérséklése, másodrészt – és ez Gyenesdiás szempontjából kiemelkedően fontos pillér – az alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz, és felkészülés a kártételekre. A harmadik, ami szintén fontos Gyenesdiáson, a szemléletformálás, a tudásmegosztás, hogyan lehet az embereket informálni arról, hogy mi vár rájuk.” - mondta a Klímabarát Települések Szövetségének vezető tanácsadója.

A szakemberek fontosnak tartják a gyerekek bevonását a programba, hiszen ezáltal egy olyan öko-gondolkodás alakíthat ki a jövő generáció, amely nagyban hozzájárul a Föld megóvásához. A mintaprojekt azt célozza meg, hogy a környezetvédelem épüljön be a mindennapi gondolkodásba, hogy a civil lakosság is tudatosan dolgozzon a klímaváltozás hatásainak mérséklésén.         

Regman Karola - Keszthelyi TV  

| 2022. máj. 24. kedd 18:16 | Keszthely
A klímastratégia kialakításában a civileknek is nagy szerepe van.
| 2022. már. 8. kedd 15:26 | Keszthely
17 csemete kapott helyet a területen, a fajták kevés gondozást igényelnek.
| 2022. feb. 28. hétfő 17:32 | Bóly
A résztvevők a Baranya megyei Bóly jó gyakorlatait ismerhették meg
| 2021. okt. 15. péntek 17:16 | Nagypáli
Tanulmányi kiránduláson jártak a keszthelyi intézmények és civil szervezetek tagjai Nagypáliban.
| 2021. feb. 18. csütörtök 10:16 | Keszthely
Az előadásokban a klímaváltozás és a különböző ágazatokra gyakorolt hatásáról hallhatnak az érdeklődők.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.