Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A csordások egykori házában éltetik a hagyományokat
2017. ápr. 25. kedd | Gyenesdiás
A csordások egykori házában éltetik a hagyományokat
A rokka működésével és a gyógynövények felhasználásával is megismerkedhettek az érdeklődők a Tájházak napján, Gyenesdiáson. A több mint 160 éves Pásztorház kedvelt közösségi és kulturális tere a nagyközségnek. Az országos rendezvény célja, hogy egy napra az érdeklődők figyelmének középpontjába kerülhessenek a tájházak.

Friss és szárított gyógynövényeket hozott el a Tájházak napjára a Gyenesdiási Kertbarát Kör. Csomborból, galagonyából, levendulából és más összetevőkből készült a gyógytea, de házi szörpöket is kóstolhattak az érdeklődők. Az ital mellett az ételről a nyugdíjasklub tagjai gondoskodtak palacsinta formájában.

A rokkával és a gyapjúfeldolgozással is megismerkedhettek az érdeklődők Szőkéné Hajduk Andrea jóvoltából. A keszthelyi textilművészeti szakkör tagja két éve egy gébárti kézműves szakkörben megismerkedhetett a fonás rejtelmeivel. Akkor szerezte be és újította fel ezt a kenderfonásra használt rokkát. Zalában egyébként nem a gyapjú, hanem a kender volt az elterjedtebb. Szőkéné Hajduk Andreát a kíváncsiság és hagyományok iránti érdeklődés vezérli.

„Egy jó pár nap kell ahhoz, hogy az ember rájöjjön ennek az ütemére, a ritmusára és megfelelő mennyiséget elő tudjon állítani. Tehát én – mondom két éve volt ez – egy pulóverre valót még nem fontam meg, mert nem olyan egyszerű. Ez már egy régi eszköz, kicsit vetemedett, ki kell ezt tanulni és sok türelem és idő kell hozzá.” - mondta el a keszthelyi szakkör tagja. 

A gyenesdiási Pásztorház kedvelt közösségi és rendezvényhelyszín. A tipikus népi építészeti emlék az 1856-os térképen már szerepel. A helyi csordásoknak volt a szolgálati lakása, akik két legelőre is hajtották a marhákat. Az utolsó tehénpásztor 1994 körül költözött el innét.

„Azóta az önkormányzat használja tájháznak és egyéb gyűjteménynek, konkrétan az Avartörténeti kiállítás kapott még itt helyet. A tájház másik két helyisége pedig működő tájház, ahol kézműves szakköröket tartunk, ott tartjuk ezeket a rendezvényeinket, mint most a tájházak napját, amit azért tartunk meg mi is, mert szeretnénk, hogy ha ezek a hagyományok tovább élnének, kicsit népszerűsítenénk a népi hagyományainkat, népszokásainkat.” - mondta el Hársfalvi Györgyné, a Pásztorházat működtető könyvtár munkatársa. 

A Magyarországi Tájházak Szövetsége az idén is alkalmat kívánt teremteni arra, hogy az év egy napján az érdeklődők figyelmének középpontjába kerülhessenek a tájházak. Az idei Tájházak Napjához mintegy ötven helyszín csatlakozott.A szervezők bíznak abban, hogy az itt megélt élmények arra ösztönzik vendégeket, hogy az év többi napján is betérjenek az útjukba eső tájházakba – olvasható a szövetség közleményében.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2021. júl. 22. csütörtök 21:58 | Gyenesdiás
“Art udvar” név alatt egy úttörő kezdeményezés indult Gyenesdiáson, amely szerdánként várja a vendégeket.
| 2020. aug. 20. csütörtök 16:58 | Gyenesdiás
Az új kenyér ünnepéhez kapcsolódva szervezik meg az eseményt minden évben.
| 2018. már. 28. szerda 17:41 | Gyenesdiás
Tojásdíszítéssel, süteménysütéssel és állatsimogatóval készülődtek az ünnepre Gyenesdiáson.
| 2017. aug. 21. hétfő 15:48 | Gyenesdiás
Hagyományos módon és hagyományos eszközökkel sütötték az új kenyeret Gyenesdiáson.
| 2017. ápr. 10. hétfő 15:45 | Gyenesdiás
Húsvétra készülődtek a gyenesdiási Pásztorháznál.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
10:45
MMA film
11:37
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.