Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Dekoráltak, sütöttek, simogattak
2017. ápr. 10. hétfő | Gyenesdiás
Dekoráltak, sütöttek, simogattak
Kemencében sütöttek és húsvéti dekorációkat is készítettek a hétvégén Gyenesdiáson. A Pásztorháznál állatsimogatóval is várták az érdeklődőket az egész napos családi programra. A Húsvéti készülődés szervezői a felelős állattartásra és hagyományokra is felhívták a figyelmet.

 Panka az édesapjával érkezett a húsvéti készülődésre, azt mondja nagyon jól érzi magát. Már tavaly és tavalyelőtt is eljöttek a programra. De nem csak itt, otthon is készülnek a Húsvétra.

„Feldíszítjük a lakást ilyen kis tojásokkal, meg otthon is szoktunk tojást festeni, meg gyűjtünk ilyen kis virágokat.” - mondta a nyuszifigurát festő kislány. 

A Húsvét egyik legfontosabb szimbóluma a tojás, mely az élet újjászületésének, a termékenységnek legősibb jelképe. Csízy Istvánné gyerekkorában tanulta meg a tojásfestést és karcolást. A népi iparművész azt mondja, a színeknek és a mintáknak is meg van a jelentése: „Gencsapátiba tanultam az édesanyámtól, az egész falu azt készítette Húsvét táján. A színek: a piros az jellemzi Jézus vérét, a zöld a reményt. Szerelmi ajándékként is adták a lányok a fiúknak.”

Nem csak fekete, hanem hófehér bárányok is várták a gyerekeket a húsvéti készülődésen. A különféle fajtájú birkák a Festetics Imre Állatparkból érkeztek, de különféle felajánlásoknak köszönhetően voltak naposcsibék és nyulak is. A szervezők célja az ismertterjesztés mellet, hogy megmutassák az állatok nem játékszerek. 

„Simogatni nézegetni lehet őket és ezek a gyerekek már nem is nagyon ismerik még a háziállatokat sem, tehát bejött nekünk ez az állatsimogató, mert a mai falusi gyerekek sem ismerik a csirkét meg a nyulat, lehet itt látnak csak egy évbe egyszer.” - mondta el a programs zervezője, Hársfalvi Györgyné. 

A rendezvényhez első ízben csatlakozott a Morzsa Állatvédelmi Alapítvány. A civil szervezet is a felelős állattartásra hívta fel a résztvevők figyelmét. 

A rendezvényen folyamatosan sütötték a süteményeket a pásztorház kemencéjében. Nyusziformájú sós harapnivalókat készítettek az asszonyok és a segítő gyerekek is. A programra nem csak helyiek, hanem a környező településekről is nagy számban érkeztek. Az egész napos programot Varázshangok játszóház és babaruhabörze is színesítette.

 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 2. kedd 19:15 | Balatonszentgyörgy
Színes és népszerű programokkal várták a családokat húsvéthétfőn a Csillagvár Múzeumban.
| 2024. ápr. 1. hétfő 19:15 | Balatongyörök
Balatongyörökön évek óta nagy népszerűségnek örvend a tojásgurítás a családok körében.
| 2024. ápr. 1. hétfő 19:15 | Keszthely
Húsvéti ételeket hoztak a hívek a templomba.
| 2024. ápr. 1. hétfő 19:15 | Vonyarcvashegy
Nyuszisimogató, kézműveskedés és kiállítás is várta a látogatókat.
| 2024. ápr. 1. hétfő 19:15 | Keszthely
Megnyitotta a szezont a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
10:45
MMA film
11:37
Hargita TV
11:57
Savaria Filmfesztivál
12:00
Képújság
18:00
Egy csipetnyi szó
18:34
Zalai krónika
18:49
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.