+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megszentelték a Balatont
2023. január 24. kedd 11:14 - Keszthely
Megszentelték a Balatont
Pravoszláv szertartás szerint szentelték meg a Balatont Keszthelynél. Az ortodoxia jelentős ünnepe a vízkereszt. A keleti egyház szerint a víz megszentelése és Isten megjelenése összetartozik, mert a fény és a víz is alapvető eleme a természetnek és a mi életünknek is. A liturgiát a Család Iskola fenntartója, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus papsága mutatta be.

A keleti egyházak a kezdetektől vízkereszt ünnepén szentelik meg a vizet. A katolikus egyház csak a középkortól alakította ki ezt a hagyományát. A Fő téri templomban megáldott vízből a hívek is vihettek haza.

Duda és dobszó kíséretében vonultak a templomból a Balaton felé a résztvevők, hogy a tavat is megszenteljék. A keleti keresztény egyházak vízkeresztkor mindig élővizet is szentelnek.

Az ortodox egyház szertartása Jézus Jordánban történt megkeresztelkedésére emlékeztet. A Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus metropolitája vezette a szertartást. A Balatonba háromszor dobták be a keresztet, melyért hívek mentek be a mindössze egy Celsius-fokos vízbe.

„Ebben részt venni valami egyszeri emberi, bűnös módon szerintem nagyon szép dolog – ez az egyik. A másik, hogy a koromnál fogva meg kell nézzem, hogy mik a határaim és a határait ilyenkor feszegeti kicsit az ember. Nyilván kihívás is, nem lennék elég őszinte, ha nem mondanám, hogy nekem ez egy kihívás, hogy kibírok-e pár percet a hideg vízben” - nyilatkozta Gyuk Balázs. 

Az ortodox egyház egyik legjelentősebb ünnepe a vízszentelés. A szertartás egyben az egész természet megáldását is jelképezi. Az ilyenkor megszentelt víznek gyógyító erőt tulajdonítanak.

Krisztus megkeresztelkedését ünnepeljük egyfelől, másfelől pedig a Szentháromság, az Atya, a Fiú és a Szentlélek megjelenése, amely fényt hoz a világba. Ebben a világosságban részesülünk – mondta a szertartást bemutató Arsenios Kardamakis.

A Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátus a fenntartója a Család iskolának. Ezért ünneplik meg itt minden évben a vízkeresztet. Az esemény jó alkalom, hogy a diákok és szülők találkozzanak a fenntartó papságával.

Molnár Zsuzsanna iskolaigazgató: „Ritka, hogy ilyen alkalomban legyen részünk. Nagyon szép alkalom, fényes ünnep, régen nagy hagyománya volt ennek az ünnepnek, sokkal szélesebb körben ünnepelték, sokkal fenségesebben és nagyon örülünk annak, hogy mi is részesülhetünk most ebben az ünnepben.”

Az Epifánia, vagyis vízkereszt alkalmából az ortodox egyház tagjai áldást kértek az itt élő emberekre és a természetre is.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A szakemberek szerint egyre tudatosabbak az emberek, így sokan alkalmazzák a gyógynövényeket
 
A Vonyarcvashegyi Eötvös Károly Általános Iskola újságát nem először díjazta a szakma.
 
A helyi önkormányzat támogatásával vásároltak digitális orgonát a cserszegtomaji templomnak.
 
Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendeztek kertivasút találkozót Keszthelyen.
 
Idén Gyenesdiás is benevezett a “Társasjátékok éjszakája” címet viselő kezdeményezésre.
 
Sárgulás Keszthelyen: a kastély udvarán búcsúztak el a végzős diákok a Georgikon Campustól.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus