+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ismét megválasztották az év halát
2023. január 13. péntek 17:10 - Keszthely
Ismét megválasztották az év halát
A lápi póc lett az év hala 2023-ban. A Magyar Haltani Társaság minden évben kiválaszt három fajtát, erre várják a szavazatokat. Az idén két, természetvédelmi szempontból fontos, és egy fogható halfajra esett a választás. A ma már egyre kisebb populációval rendelkező lápi póc a szavazatok több mint felét zsebelte be.

A lápi póc apró termetű, zömök testalkatú hal. A csukafélék családjába tartozik, bolhalárvákkal, rovarlárvákkal és halivadékokkal táplálkozik. A lápi póc ősi, endemikus faj, mintegy 60 millió évvel ezelőtt jelent meg a Duna vízrendszerében. Elterjedésének fő területe a Kárpát-medence. A lápi póc a Kis-Balatonban is előfordul, azonban a mocsarak lecsapolása és a folyószabályozások miatt állománya nagyon megritkult.

„Ez egy közönséges halfaj volt, és azt tapasztaljuk az utóbbi néhány évben, hogy tényleg szemmel láthatóan tűnnek el az állományai. Itt még, a Balaton környékén azért nem állunk olyan rosszul, de például Kelet-Magyarországon vagy Közép-Magyarországon tényleg egyre fogynak az állományai. Ha nem avatkozunk közbe, akkor sajnos azt kell jósolnunk, hogy az elterjedési magterületéről fog eltűnni a halfaj." - tájékoztatott Dr. Takács Péter, a Balatoni Limnológiai Kutratóintézet tudományos főmunkatársa.

A Magyar Haltani Társaság minden évben meghirdeti az év hala szavazást. A cél az, hogy felhívják a hazai halfajokra a figyelmet. A három jelöltet a társaság elnöksége választja ki, ezekre szavazhat a közönség. A lápi póc a sügérrel és a selymes durbinccsal versengett. A szavazás kezdetén a lápi póc volt a legnépszerűbb, ezt aztán behozta a fogható sügér. Az év végére azonban a lápi póc a szavazatok 50%-át zsebelte be. 30%-ot kapott a sügér, és 12%-ot a selymes durbincs.

„A Magyar Haltani Társaságnak eleve a legfőbb célkitűzése az, hogy népszerűsítse a Kárpát-medencei halfajokat, felhívja rájuk a közönség figyelmét. A másik az, hogy ösztönözze az ezirányú kutatásokat. Nagyon fontos cél, hogy ne csak a halakkal foglalkozók, tehát halászok, horgászok, haltani kutatók szerezzenek ismereteket a halakról, hanem a széles közönség is.” - emelte ki Nagy Sándor Alex, a Magyar Haltani Társaság elnöke.

A lápi póc fennmaradását az egyre gyakoribbá váló aszályos időszakok, és a Kelet-Ázsiából származó inváziós amurgéb is fenyegeti. Holott ez a halfaj természetvédelmi szempontból kiemelten fontos. Tudni kell, hogy a lápi póc fokozottan védett, eszmei értéke példányonként 250 ezer forint.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Napjainkban több, mint száz tagot számlál az egyesület.
 
Az ügyben keletkezett iratokat megküldték a Keszthelyi Járási Ügyészségnek.
 
A Magyar Vitorlás Akadémia jóvoltából egy aktív sportnapban lehetett része a családoknak.
 
A Várkertben rendezték meg a keszthelyi hősök napját.
 
Átadták a kutyás strandhoz vezető felújított vasúti átjárót.
 
A Kossuth Lajos utcában térkövezték le a gyalogutat, a beruházás mintegy 23 millió forintba kerül.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus