Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Még lehet szavazni az év halára
2023. dec. 22. péntek |
Még lehet szavazni az év halára
Még egy hétig lehet szavazni az év halára. A Magyar Haltani Társaság 15. alkalommal hirdette meg az akciót, melynek célja, hogy felhívják a figyelmet az uszonyosokra, valamint, hogy jobban megismertessék a fajokkal a lakosságot. Mint mindig, ezúttal is három közül kerül ki a nyertes. Versenyben van a garda, a réticsík és a laposkeszeg. Mindhárom előfordul a Balatonban.

A réticsíknak hosszan megnyúlt teste van, oldalról kevésbé lapított hal. Szája kicsi és alsó állású, ajkain összesen 10 bajuszszál található. Ez a legnagyobb csíkfélénk, testhossza meghaladja a 30 centimétert. A laposkeszeg oldalról erősen lapított hal, lényeges megkülönböztető jegye a hosszú farokalatti úszója.

„Ha a réticsíkot és a laposkeszeget kiemelem a három közül, akkor tulajdonképpen a rejtőzködés szó kell, hogy eszünkbe jusson. Rejtőzködni kétféleképpen lehet. Vagy a periférián, ahol nagyon keveseknek jó és kevesek tudják ott élni az életüket. Vagy pedig a végtelenben.- mondta el Bodó Iván a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt, halászati szakmérnöke, a Balatoni Halmesék szerzője.

A három faj közül talán a legismertebb a garda. Ez a nagyobb méretű hal akár 40-50 centiméter hosszú is lehet. Jellegzetessége, hogy feje aránylag kicsi, szemei pedig kifejezetten nagyok. Mind tengerben, mind édesvízben megtalálható vándorhal.

„Ha ránézünk erre a halfajra, akkor gyönyörű nagy szeme van, óriási nagy melluszonyai, csodás, ívelt, szablyaszerű testformája. Csodásan hullámos oldalvonala, tehát egy pazar, gyönyörű hal, aki szintén a nyílt vízteret lakja. Ő nem akar annyira elbújni, mint a laposkeszeg, gardát mindig is fogtak a balatoni halászok.”

A Magyar Haltani Társaságot a természetes vizek haltani vizsgálatával foglalkozó kutatók, valamint a velük összefogó személyek alkotják. Céljuk többek között az, hogy ismeretterjesztő munkát végezzenek, továbbadják a kulturális hagyományokat és a magyar haltani szaknyelvet. A halfajok minél szélesebb körben való ismertetése is fontos nekik.

„A halak azok eléggé speciális helyzetben vannak, tehát nagyon sok ember van, akinek a hal az valahol ott van az érdeklődési körében, de általában, azt figyeltük meg korábban, hogy egy csomó olyan halfaj van, amelyről nem is nagyon tudják, hogy létezik. Nem is tudják, hogy micsoda. És ezt, amikor kitaláltuk 14 évvel ezelőtt, ugye 15. alkalommal írtuk ki ezt a választást, az volt a fő vezérelv, hogy egy ilyen kampánnyal olyan halfajokat is megismertessünk a széles közönséggel, amik számukra kevésbé ismertek voltak.” - osztotta meg Nagy Sándor Alex, a Magyar Haltani Társaság elnöke.

Szavazni december 31-e délig lehet a Magyar Haltani Társaság honlapján. Az eredményt január első hetében hirdetik ki.  

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

| 2024. jan. 10. szerda 15:10 | Keszthely
15. alkalommal hirdették meg az Év hala szavazást.
| 2023. jan. 13. péntek 17:10 | Keszthely
A Magyar Haltani Társaság által kiírt szavazáson alápi póc a voksok 50%-át szerezte meg.
| 2022. jan. 6. csütörtök 11:11 | Magyarország
A Magyar Haltani Társaság kiírásán a bodorka abszolút többséggel, a szavazatok 55%-val nyert.
| 2020. nov. 13. péntek 16:26 | Keszthely
A Magyar haltani Társaság kiírásán az angolna, a fürge cselle és a jászkeszeg versengenek egymással.
| 2019. jan. 9. szerda 17:31 | Keszthely
A Magyar Haltani Társaság tíz éve szervezi meg a szavazást az őshonos fajok népszerűsítésének érdekében.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.