Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Idén is megválasztották az Év halát
2022. jan. 6. csütörtök | Magyarország
Idén is megválasztották az Év halát
A bodorka lett az Év hala 2022-ben. A Magyar Haltani Társaság minden évben kiírja a szavazást, amelyben három faj közül lehet választani. A bodorka mellett a széles durbincs és a bagolykeszeg versengett egymással, a győztes a szavazatok 55%-át szerezte meg. A verseny célja őshonos halfajaink népszerűsítése.

A bodorka nagyon népszerű halfajtánk. Egész Európában megtalálható, hazánkban hegyvidéki patakjaink, valamint  gyors áramlású vízfolyásaink kivételével szinte mindenhol előfordul. A ragadozó halak kedvelt tápláléka, éppen ezért széles körben használják csalihalként is. Horgászati szempontból is igen kedvelt halfaj, az első horgászzsákmányok és élmények között tarthatják számon. Viszonylag kisebb termetű, testhossza maximálisan a 15-20 centimétert érheti el. A kevésbé gyakorlott szemek számára is könnyen felismerhető halfajjá teszi a narancssárgás-vöröses szemgyűrűje, valamint a hasonló színekben pompázó alsó úszói.  

„A bodorkát hajdan még Hermann Ottó pirosszárnyú koncérnak nevezte. Ez egy nagyon találó név, nem csak azért, mert a tudományos neve Rutilus rutilus és a rutilus latin szó magyarul annyit jelent, hogy narancsvörös, hanem azért is, mert nagyon jellegzetes ez a bizonyos tulajdonsága, hogy főként az alsó úszói ilyen narancsvörös színűek.” - tájékoztatott Dr. Harka Ákos, a Magyar Haltani Társaság elnöke.

A Magyar Haltani Társaság minden évben meghirdeti az „Év hala” versenyt. A jelöltekre online lehet szavazni, idén a bodorka mellett a széles durbincs és a bagolykeszeg versengett egymással. A 2022-es kiírásra 4155 szavazat érkezett, ezek 55%-át zsebelte be a bodorka. A kiírás célja, hogy népszerűsítsék az őshonos halfajokat, valamint megismertessék azokat a minél szélesebb közönséggel.      

„Nem csak a győztes a fontos, hanem mindig a jelöltek is, amelyet a Magyar Haltani Társaságnak az elnöksége állít föl, szavaz meg pontosabban, és aztán ezekre lehet szavazni. Az idén három fajra lehetett szavazni. Az egyik volt a bagolykeszeg, amely a nagyobb folyóinknak a sodrottabb szakaszain él, a másik volt a széles durbincs, amelyet 1974-ben, tehát nem olyan borzasztó régen írtak le a Dunából. És a harmadik volt a bodorka, amely végül is a szavazatok 55%-val, tehát abszolút többséggel vált az év halává.” - tette hozzá a szakember.

A bodorka, mint a keszegek általában, nagyon szálkás hal, ugyanakkor nagyon finom is. Megfelelően beirdalva, sós-paprikás lisztben kisütve sokak kedvelt eledele. A halfaunánk 30%-a ma már idegen honos faj, így kiemelten fontos, hogy az őshonos fajtákat ne csak a vizekben, hanem a köztudatban is megőrizzük.         

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. jan. 10. szerda 15:10 | Keszthely
15. alkalommal hirdették meg az Év hala szavazást.
| 2023. dec. 22. péntek 16:24 |
A Magyar Haltani Társaság 15. alkalommal hirdette meg az akciót.
| 2023. jan. 13. péntek 17:10 | Keszthely
A Magyar Haltani Társaság által kiírt szavazáson alápi póc a voksok 50%-át szerezte meg.
| 2020. nov. 13. péntek 16:26 | Keszthely
A Magyar haltani Társaság kiírásán az angolna, a fürge cselle és a jászkeszeg versengenek egymással.
| 2019. jan. 9. szerda 17:31 | Keszthely
A Magyar Haltani Társaság tíz éve szervezi meg a szavazást az őshonos fajok népszerűsítésének érdekében.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.