+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Modernebb körülmények között a kápolnapusztai bivalyok
2022. december 8. csütörtök 14:42 - Keszthely/Kápolnapuszta
Modernebb körülmények között a kápolnapusztai bivalyok
A természetközeli élőhelyek védelme, a biodiverzitás javítása és a fajvédelem volt a célja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park legújabb projektjének. A beruházás összköltsége 518 millió forint, ebből három helyszínen – Kápolnapusztán, Salföldön és Szőkedencsen – valósítottak meg fejlesztéseket.

A kápolnapusztai bivalyrezervátumban megújult az állattartó infrastruktúra. Teljesen felújították és kibővítették a főistállót. Az épület egy előtetőt is kapott, kicserélték az elektromos hálózatot és szilárd aljzatú etetőteret alakítottak ki. Emellett új szénatárolót építettek, amelyben a téli takarmány kap helyet. Új trágyatárolót is létesítettek. A kápolnapusztai beruházás összköltsége 202 millió forint.    

„Egyrészt van a területkezelés, másrészt kötelességünk az őshonos magyar állatfajtáknak a fenntartása. Ezekhez viszont – beszélünk extenzív gazdálkodásról, viszont minimális infrastruktúra szükséges. A minimális infrastruktúrát az istállók jelentik, a kutak jelentik, az állat kezelésére szükséges villanypásztorok vagy szűkítőfolyosók vagy rámpák, amivel esetleg szállíthatóak.” - tájékoztatott Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója.

Az infrastruktúra fejlesztése mellett új erőgépeket és hozzájuk tartozó eszközöket is vettek. Ezek jelentősen megkönnyítik a munkát és hozzájárulnak a természetvédelmi területek állapotának javításához. Hazánkban a természetközeli élőhelyek aránya magas, ezek azonban mozaikosak, fenntartásuk állandó felügyeletet igényel. Az elmúlt 10 évben összesen 330 projekt valósult meg országszerte mintegy 80 milliárd forint értékben.

„A most zárult KEHOP időszakban a  Balaton-felvidéken 15 projektet hajtottak végre a kollégák, és mintegy 4,6 milliárd forint nagyságrendet használtak fel. A projektjeinknek a 60%-a     az a klasszikus élőhely rekonstrukció, ami a nemzeti parkok feladata, a védett fajok és az élőhelyeknek a fenntartása. Szerencsére mi magyarok ebben nagyon jó helyzetben vagyunk, mert Magyarország teljes területét ha nézzük, nem csak a védett területeket, akkor az ország területének az 1/3-a, de az ¼-e biztosan természetközeli állapotban maradt fenn.” - emelte ki Rácz András, természetvédelemért felelős államtitkár.

A nemzeti parkok kiemelt feladata a hazai őshonos állatfajták génállományának megőrzése is. A kápolnapusztai bivalyok egy része is Festetics genetikájú szarvasmarha. Az állatok a területgondozásban is részt vesznek, sőt annak egyik legfontosabb eszközei.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Bővül a színház fogadótere, a tervek között szerepel egy piaci kéregparkoló és vásárcsarnok kialakítása.
 
Novák Ferencet és Vértesaljai Lászlót is polgármesterjelöltnek javasolják.
 
Az Alkotmánybíróság elnöke egyedüli jelölt volt a tisztségre.
 
Szabás-varrás workshop kezdődött a keszthelyi Népművészeti Alkotóházban
 
Az elmúlt évek inflációja, illetve az ingatlanok értékemelkedése indokolta a döntést.
 
A jelenlegi polgármester közösségi oldalán köszönte meg a keszthelyi Fidesz csoport támogatását.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus