Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / A mi sokszínű kertünk
2024. máj. 29. szerda | Gyenesdiás
A mi sokszínű kertünk
A biodiverzitás megőrzése érdekében újabb kampányhoz csatlakozott a Nők a Balatonért Egyesület. A Magyar Természetvédők Szövetsége ’A mi sokszínű kertünk’ címmel indított programot, ezt népszerűsítik a Balaton környékén működő csoportok. A projekthez kapcsolódóan új társasjátékot álmodott meg a NABE.

A biológiai sokféleség világszerte drámaian csökken, hivatalos jelentések szerint, világszinten mintegy egymillió állat- és növényfajt fenyeget a kipusztulás veszélye. A biodiverzitás megőrzéséért azonban mi magunk is tehetünk. A kertünkben vagy az erkélyünkön is kialakíthatunk olyan területeket, amely számos kisállat és rovar otthona lehet, emellett a flóra sokszínűségét is fenntartja. A Nők a Balatonért Egyesület azért csatlakozott a kampányhoz, hogy felhívja a magyar tenger környékén élők, elsősorban a felnövekvő generáció figyelmét a biológiai sokféleség fontosságára.  

„Nekünk erősségünk a szemléletformáló tevékenység, hogy járunk iskolákba, óvodákba, rendezvényekre, fesztiválokra. Ezért készítünk különböző segédanyagokat, oktatási eszközöket. Ezek leginkább játékos formában okítanak, tehát a célközönségünk leginkább a gyermekek. A gyermekeken keresztül szólítjuk meg a szülőket is, hiszen egy társasjátéknál, amíg kicsik a gyerekek, addig szülői segítségre van szükség.” - tájékoztatott Szauer Rózsa, a Nők a Balatonért Egyesület elnöke.

A NABE új társasjátékában a sokszínű kertet kell felépíteni. Gyümölcsös, zöldséges sarok, kerti tó, virágok és számos kisállat talált otthonra a gyenesdiási óvodások szorgos kezei által. A játék nagyon összetett, számos elemet tartalmaz, ezért egyelőre csak egy darab készült belőle. A fiatalok környezeti nevelését Gyenesdiáson is kiemelten fontosnak tartják. Az óvodában és az iskolában is első helyen van az ökotudatosság, de az önkormányzatnak is számos zöld projektje van, amellyel segítik a környezetvédelmet.   

„Az, hogy klímareferensünk van, klímaprogramunk van, klímasétányunk van, és klímabarát növényültetési alapelvek szerint gondolkozunk a településen, ez mind-mind olyan biztosíték, amely talán a kicsi gyerekeknek, óvodásoknak, iskolásoknak is egy jó példa, jó gyakorlat. Bizony az, hogy a zöld óvodások és az ökoiskolások is mindig fogékonyak ezekre a gondolatokra, hiszen van egy élő kertünk a településen a vízimalom mellett, ami egyfajta bemutató kert, hogy otthon az élőhelyeket, a biológiai sokszínűséget hogy tudjuk védeni.” - tette hozzá Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere.

A társasjátékon kívül makettel és kiadványokkal is informál a NABE. Ezek konkrét ötleteket is tartalmaznak, hogy a zöldség- és gyümölcstermesztésünket segítő madarak, ragadozó rovarok és más állatok megtelepedését hogyan biztosítsuk. Emellett nyereményjáték is van a kampányban. A természetbarát praktikák megvalósulásáról készített fényképeket bárki feltöltheti a Magyar Természetvédők honlapjára, a nyertesek között 3 millió forint értékben osztanak szét ajándékokat.    

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2023. okt. 17. kedd 17:08 | Keszthely
Születésének 220. évfordulóján emlékezett Deák Ferencre a Nők a Balatonért Egyesület Keszthelyen.
| 2023. már. 22. szerda 15:38 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Vetőné Zeke Erzsébettel a NABE Keszthely és Vidéke Csoportjának vezetője
| 2022. dec. 2. péntek 09:32 | Keszthely
Aktív évet zárt a Nők a Balatonért Egyesület Keszthely és Vidéke Csoportja.
| 2022. jún. 14. kedd 19:07 | Nemesvita
A NABE 5.alkalommal rendezte meg a környezet és természetvédelemhez kapcsolódó fesztiválját.
| 2022. máj. 18. szerda 16:07 | Balatonmáriafürdő
Vetőné Zeke Erzsébet munkáját is elismerte a Balatoni Szövetség.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.