+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Aszály, törpeharcsa, kárókatona - ezek nehezítik a balatoni halgazdálkodást
2022. november 21. hétfő 16:45 - Balatonlelle
Aszály, törpeharcsa, kárókatona - ezek nehezítik a balatoni halgazdálkodást
Az aszály, az elszaporodott kárókatonák és a törpeharcsák is megnehezítik a balatoni halgazdálkodás munkáját - erről is beszéltek a VIII. Horgászkonferencián, Rádpusztán. A környezeti változások sok feladatot adnak a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt-nek, ugyanakkor minden eddiginél többen váltottak horgászjegyet, engedélyt a Balatonra.

Egyre nagyobb problémát jelent az aszály a Balatonnál. A klímaváltozás folyamatosan érezteti hatását. A tógazdálkodók országszerte küzdenek a problémával. Most is tapasztalható, hogy őszi csapadékokkal sem töltődik a meder, alacsony a vízállás.

 Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója: „Ez igen kedvezőtlenül hat a vízgazdálkodókra. Akár a Balatonra tekintünk, akár a tógazdaságainkra, különösen az utóbbi helyen van nagyon nagy probléma. Jelen pillanatban nem tudjuk még, hogy a 2023-as évet miképpen tudjuk termelésben megoldani. Nagyon sok tavunkból hiányzik víz és egyelőre nem is befolyó víz csapadék hiányában. A tavaknak ez az egyik legnagyobb problémája. Ha nem tudjuk őket feltölteni, nem fogunk tudni halat termelni.”

A VIII. Horgászkonferencián az ágazatot érintő problémák között említették a törpeharcsát is. A szakemberek azt mondják: csak gyéríteni tudják a kopoltyúst, de nem fog teljesen eltűnni a tóból. Magyarországra 1980-ban telepítették be Olaszországból. Mivel vizeink környezeti adottságai megfelelőek ennek a halnak, gyorsan elterjedt. 

„A törpeharcsáról a legfontosabb, amit tudni kell az, hogy egy idegenhonos, inváziós halfajról van szó. A faj az alapvetően Észak-Amerikában honos és a 20. században került Magyarországra. Mindenhol, ahol az idegenhonos területén elterjed, ott nagy károkat tud okozni. Ez elsősorban két folyamatban merül ki. Az egyik az, hogy táplálékversenytársa a többi őshonos fajnak, egyszerűen szólva, eleszi előlük a táplálékot, a másik pedig az, hogy konkrétan ragadozza is az őshonos fajokat” - mondta dr. Czeglédi István, Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos munkatársa. 

Emellett az elszaporodott kárókatonákkal is fel kell venni a harcot.  A kormoránok nemcsak a halállományt pusztítják, de ürülékük a fákat is tönkreteszi. A Fehér-víz környékén és a Kis-Balatonnál a kócsagok és a szürke gémek fészkelőhelyeit károsították súlyosan.A nehézségek ellenére is sokan horgásznak a Balatonnál. : az elmúlt 8 évben megsokszorozódott a pecások száma a tónál. Idén csaknem 100 ezren váltottak már napi jegyet vagy bérletet a Balatonnál.

A hagyományhoz híven átadták a Balatoni Horgászatért életműdíjat. Idén ketten is kiérdemelték az elismerést. Id. Verseczki László és Kontics Ferenc vehette át a díjat.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

forrás: Somogy TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Bővül a színház fogadótere, a tervek között szerepel egy piaci kéregparkoló és vásárcsarnok kialakítása.
 
Novák Ferencet és Vértesaljai Lászlót is polgármesterjelöltnek javasolják.
 
Az Alkotmánybíróság elnöke egyedüli jelölt volt a tisztségre.
 
Szabás-varrás workshop kezdődött a keszthelyi Népművészeti Alkotóházban
 
Az elmúlt évek inflációja, illetve az ingatlanok értékemelkedése indokolta a döntést.
 
A jelenlegi polgármester közösségi oldalán köszönte meg a keszthelyi Fidesz csoport támogatását.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus