+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Elektromos munkaeszközökre pályázhatnak a balatoni települések
2022. október 28. péntek 14:05 - Balatongyörök
Elektromos munkaeszközökre pályázhatnak a balatoni települések
Klímabarát településüzemeltetési eszközök beszerzésére nyújt támogatást a Balaton Fejlesztési Tanács. A tó menti önkormányzatok bármilyen elektromos jármű vagy szerszám vásárlásához kaphatnak forrást, akár 60 millió forintot. A BFT a Technológiai és Ipari Minisztérium finanszírozásával segíti az önkormányzatokat.

A fűkaszálás, hulladékszállítás, a strandok zöldfelületének karbantartása minden balatoni önkormányzatnak kiemelt feladata. Munkaerőben és eszközben is nagy ráfordítást igényelnek ezek munkálatok. A legtöbb településüzemeltető szervezet még benzinnel, vagy gázolajjal üzemelő eszközöket, járműveket használ.

Pályázati támogatással, idén vásároltak elektromos kisteherautót Balatongyörökön. Szemetet és zöldhulladékot is gyűjtenek vele. Az 1,2 méter nyomtávú járművel könnyen közlekednek a járdákon, sétányokon. Az elektromos eszközök csöndesebbek, így lehetőség van korábban kezdeni a munkát a nyári hőségben, úgy, hogy nem zavarják a turistákat.

„Elvárják tőlünk az ide érkező vendégek, hogy rendezett sétányok, parkok és strandok várják őket. Ehhez pedig mindenképpen szükséges a gépesítés, hiszen a gépek nagyon sok embernek a munkáját tudják kiváltani. Mi is az elmúlt években, amilyen lehetőségünk volt pályázni, ezeket megpályáztuk. Sokkal gyorsabb és kényelmesebb ilyen gépekkel dolgozni” - mondta televíziónknak Biró Róbert polgármester. 

A Balaton Fejlesztési Tanács tavaly is írt ki pályázatot klímabarát, elektromos gépek beszerzésére a tó menti önkormányzatoknak. Várhatóan heteken belül megjelenik az újabb kiírás. Az összberuházás legfeljebb 80 százalékát támogatja a BFT. A part menti és 1800 fő feletti településeknek minimálisan 3 millió, maximálisan 60 millió forint,  a kisebb és a parttól távolabbi településeknek minimum 1 millió, legfeljebb 20 millió forint az elérhető támogatás.

Dr. Horváthné Labát Márta projektmenedzser: „Szeretnénk az élen járni ezeknek az eszközöknek az elterjesztésében és tudjuk, hogy nem olyan egyszerű hirtelen lecserélni hirtelen a benzines, illetve dízel üzemű eszközöket, amik ugye eddig elterjedtek az önkormányzatoknál, illetve e település-fenntartó cégeknél. Szeretnénk ennek adni egy lökést, hogy könnyebben menjen a váltás.”

Egyetlen kikötés a pályázatban, hogy klímabarát, elektromos berendezést vásároljon az adott település.  Ez lehet akár lombszívó, fűkasza, utcaseprő gép vagy kisteherautó. A Balaton Kiemelt Üdülőkörzet önkormányzatai és településfenntartó cégei pályázhatnak. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
 
A szavazáshoz csak e-mail címre van szükség.
 
Olvasásra sarkall az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány kihívása.
 
A sportegyesület hívására húsz e-sportot kedvelő fiatal mérette meg magát a viadalon.
 
A Kis-Balaton nádasa a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus