+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A hazai termékekről szólt a Burgonyafesztivál
2022. szeptember 20. kedd 17:34 - Gyenesdiás
A hazai termékekről szólt a Burgonyafesztivál
A hazai krumpli volt a főszerepben idén is a gyenesdiási Burgonyafesztiválon. A programot tizenegyedszer szervezték meg a piacon. A különböző fajták bemutatói mellett vásárral és burgonyás ételekkel várták az érdeklődőket.

Folyamatosan sütötték a hasábburgonyát, főzték a paprikás krumplit a fesztiválon. A Nagyrécsei Hagyományőrzők krumplis lángost, savanyú burgonyalevest, tócsit és dödöllét is kínáltak a látogatóknak. Nagy volt az érdeklődés a burgonyás finomságok iránt, a hölgyek szinte nem győzték készíteni a kóstolókat.

„Nagyon fontos az, hogy együtt legyünk. Együtt legyen a társaság, nagyon sok éve együtt megyünk versenyekre, dödöllefesztiválokra és ide is meghívást kaptunk. Amit a szüleinktől, nagyszüleinktől tanultunk ezt igyekszünk a fiatalabb generációnak is átadni és példát mutatni ahhoz, hogy milyen egy összetartó csapat.” - osztotta meg Gerencsér Mária.

A MATE Burgonyakutató Állomás ebben az évben is elhozta termékeit. Az érdeklődők tájékoztatást is kaphattak a fajták felhasználásáról. A legújabb, Balatoni Sárga nevű, vegyes hasznosítású burgonyát is bemutatták. 

„Nekünk is vannak ugye korai érésű fajtáink, mint a Balatoni Rózsa és a Botond. Ezen csodálatosan teremtek az idén itt Keszthelyen is és máshol is az országban. Megint csak bebizonyosodott az, hogy azok a fajták, amelyek itt helyben lettek előállítva és kimondottan ezekre az éghajlati körülményekre lettek kiválogatva, ami idén is jellemző volt ránk, azok jobbak külföldről idehozottaknál. Jobban viselik a körülményeket.” - ismertette Dr. Polgár Zsolt intézményvezető.

A program célja, hogy felhívják a figyelmet a hazai termékek fontosságára. Gyenesdiáson évek óta működik az Egy ház, palántázz mozgalom, mely a saját magunk által megtermelt zöldségekre és gyümölcsökre helyezi a hangsúlyt.

„Az ínséges szárazság ellenére is azért kigazdálkodtak a termelők, akik a kiskertjükben, előkertjeikben előszeretettel ültetnek palántát. És én azt hiszem, hogy beérik mindannak a gyümölcse, amit mi elindítottunk 11 éve, beérik az a gyümölcs is, ami egyfajta jó gyakorlatot ad mindenki számára. És talán egy jó minta a gyermekeink számára is, hogy hogy lehet egészségeset fogyasztani és hogy kell egészségesen élni.” - mondta el Gál Lajos polgármester.

Az eseményre meghívást kapott Wichmann Anna, az Annuskám gasztrobloggere is, akitől főzési és sütési tippeket kaphattak az érdeklődők.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus