+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Régmúlt Idők Lovas Fesztiválja a Helikon Kastélymúzeumban
2022. augusztus 30. kedd 15:40 - Keszthely
Régmúlt Idők Lovas Fesztiválja a Helikon Kastélymúzeumban
A lovak körül forgott a világ két napig a Keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban. Színes, sokrétű programkínálattal várták az érdeklődőket a parkba.

A Régmúlt Idők Lovas Fesztiválját tizenharmadszor tartották meg Keszthelyen. A ló és ember közötti kapcsolatra helyezte a hangsúlyt a főszervező. Egy pályázatnak köszönhetően a Festetics Lovas Bandérium huszárainak tíz egyenruhát tudtak készíttetni.

Varga Zoltán – főszervező: „Megidézve azt a hagyományt, azt a múltat, Festetics örökséget, amit magukkal kísérnek a lovak, egészen, örömünkre mondható, hogy napjainkig. Mert pont ezen munkálkodunk, hogy azt az értéket továbbvigyük, ami több száz éven keresztül a Festetics család generációi ezen a terülten elértek. Úgyhogy a különböző programok, amelyek nagyon színesek próbálja pont ezt a Lovas-világot bemutatni a laikus ember számára is.”

A huszár egyenruhákat Táncos Anita divattervező álmodta meg, és a csapata pedig meg is varrta. A pályázat által nem csak a ruhák készülhettek el, hanem lovas felszereléseket csinálhattak. Autentikus, nem jelmezszerű ruházatot írt elő a pályázat.

Táncos Anita – divattervező: „Nagyon látványos. Arra törekedtünk a huszárruházatot illetően, hogy inkább csak rekonstruáljuk a korhű huszárruházatokat. A Hetedik Huszárezredét, az 1849-eset. Viszont a mai nem megtalálhatóak, így ezért nekünk elég kreatívnak kellett lennünk ebből a szempontból. Úgyhogy próbáltunk olyan anyagokkal kompenzálni, ami illeszkedik a kastélynak a miliőjéhez, ami elég nemes és elég elegáns.”

14-18 év közötti gyermekek tartottak nagyon látványos és nehéz lovasbemutatót.

Vitéz Viktória – elnök, Festetics Lovas Hagyományőrző és Kulturális Egyesület: “A huszárok is csináltak ilyen alaki gyakorlatokat annakidején, és bemutatóznak is a Kastélyban is régen. Ez az uraknál szokás volt ünnepekkor megmutassák egymásnak, hogy ők milyen ügyes lovasok. És akkor ilyen, ehhez hasonló programokat lovagoltak a kedves publikumnak.”

A kétnapos fesztiválon szabadidomítási programot is tartottak, láthatták az arisztokrácia lovas szokásait az érdeklődők, de kutyás bemutatóval is készültek a szervezők.  

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A térségbe 39 gázüzemű és 8 dízelmotorral felszerelt jármű érkezett, ezek a hónap végétől közlekednek.
 
Március 25-e Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe.
 
Tudományos diákkonferenciát rendeztek a Keszthelyi Közgazdasági Technikumban.
 
A Híradó Plusz vendége: Keserű Gábor informatikus
 
A megelőzés ebben az esetben is az egyik legfontosabb.
 
Kiosztották az Év Balatoni Háza díjakat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus