+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A méhészeket is sújtja az aszály
2022. augusztus 25. csütörtök 16:06 - Keszthely
A méhészeket is sújtja az aszály
Lesz elég, kiváló minőségű magyar méz. Ez annak ellenére is így van, hogy az aszály és a kánikula miatti termelés-csökkenés a méhészeket is sújtja, ráadásul a piacot uraló jelöletlen méz továbbra is komoly problémákat okoz, de az ukrán-orosz háború hatásai is érezhetők.

A méhészkedésre is negatív hatással van az aszály. A Dunántúlon több csapadék hullott, így ebben a térségben közepes volt a repceméz. Hársból és az akácból kielégítő mennyiséget lehetett pergetni. Az ország keleti felén vannak olyan területek, ahol nem tudott fejlődni a napraforgó, de a Dunántúlon ebből is közepes mennyiségű mézet tudnak előállítani. Az előző évek eredményénél jobb lett az idei. 

„Ez a méhek szempontjából nézve – mert én mindig méhpárti ember vagyok, nem pedig méhész –, ha a méheket nézem, akkor nekik ez természetes hordás, természetes élelmi anyag, élelmiszer és ha ezen tartjuk a méheket, akkor egészségesebbek is a méhek és akkor jobban tudnak védekezni a 70 éve permetezett mérgek ellen, ami kint van a földben.” - mondta el Pető Zsolt a Keszthelyi Méhész Egyesület képviselője.

Jó hír, hogy az aszályos nyár miatt a téli méhpusztulások várhatóan visszaesnek, a méhek száraz időben nem visznek be annyi mérget a kaptárba. Az ország területén regisztrált 1 millió 300 ezerből közel 900 ezer méhcsalád folytat gyűjtő tevékenységet a méhészeknek. A Dunántúlon Veszprém- és Zala megyében a méhcsaládok száma az országos adat háromszorosa. 

„35 méhcsaláddal foglalkozom és termelek mézet. Az idén nagyon szépen sikerült hordani a lányoknak, a méhecskéknek. Én úgy látom, hogy különleges minőségű mézünk az idén. Sajnos külföldről is hoznak be olyanokat, amivel nem ezt a minőséget produkálják, de hát ez van, tessék tudomásul venni, ajánlom mindenkinek, hogy a termelőtől vásárolja a magyar mézet, biztos, hogy minőségi mézet fog kapni.” - ismertette Csali Tibor méhész.

A serénykedő méhek munkája létfontosságú az emberi faj fennmaradásához, de a méz egészségmegőrzésre, immunerősítésre is jó. 

„Most éppen propoliszt vettünk, mert azt hallottuk, hogy nagyon jó mindenre, gyomorbántalmakra, itt az úr még azt is mondta, hogy vérnyomásra, a férjemnek magas a vérnyomása, ő is fogja szedni. Rendszeresen vásárolunk mézet, de csak helyi termelőktől vesszük – Tatán is –  és csak akácmézet, mert annak nincs párja, a magyar akácnak.” - fogalmazott Újszászi Ilona.

A magyar méhészeket a feketekereskedelem is sújtja. Oroszországban és Ukrajnában a piacok megszűntek, de a termelés nem állt le, hozzák be hazánkba a méhanyákat. Ez hatalmas méhegészségügyi kockázat lehet. Argentínában is kevesebb a méz az idén, vagyis világviszonylatban 10%-ot eshet vissza a méztermelés, amit a kínai piac várhatóan pótol.

Kiss Krisztina - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A program célja volt, hogy tartalmas kikapcsolódást biztosítsanak a keszthelyi családoknak.
 
Ismét a Helikon Kastélymúzeum volt az egyik helyszíne a rendhagyó közösségi véradásnak.
 
Irak, Szíria, Libanon és Jordánia keresztény közösségeit mutatja be egy nemrég megjelent kiadvány.
 
Belügyminisztériumi támogatásból és az önkormányzat önerejéből korszerűsítették az utcát.
 
A városvezetés szándéka, hogy minél több közösségi teret, játszóteret újítson fel, vagy építsen
 
A Híradó Plusz vendége: Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. ügyvezetője.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár