+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Folyamatosan karbantartják a kilátókat és a tanösvényeket
2022. augusztus 17. szerda 16:34 - Keszthelyi-hegység
Folyamatosan karbantartják a kilátókat és a tanösvényeket
Népszerűek a Keszthelyi-hegység túraútvonalai. A Bakonyerdő Zrt. folyamatosan karbantartja az ismeretterjesztő táblákat és a kilátókat is. Ebben az évben a Festetics-kilátó mellett a Batsányi- és a Bél Mátyás-kilátóknál is dolgoztak a szakemberek.

Bár a Covid idején még többen fedezték fel a természet szépségeit, a Keszthelyi-hegység korábban is népszerű volt a túrázók körében. Ez a Balaton közelségének is köszönhető. Több tanösvényt járhatnak be a barangolók, és kilátókat fedezhetnek fel.

Az információs táblákat nem rég újították fel időjárásállóbb verzióra a Bakonyerdő Zrt munkatársai. Kicserélték a korhadó részeket, a táblák lábait akácfára váltották le. A tetőhéjazat is jobban ellenáll az időjárásnak. A túraútvonalak felújítását és karbantartását folyamatosan végzik.

„Ezeknek a beruházásoknak az egyik fő időszaka az a 2014-15-ös évek voltak. Ekkor többek között a Keszthelyi Erdészetnél 4 kilátót és 2 tanösvényt is létesítettünk. A mostani időszakban a feladatunk elsősorban az, hogy ezeknek a megvalósult beruházásoknak az állagmegóvását, karbantartását elvégezzük, hogy ne menjenek tönkre. Így hosszú időn át élvezhetik a kirándulók.” - osztotta meg Hoffmann Pál erdészeti igazgató.

A tanösvények mellett a kilátókat is sorra újítják fel. A Bél Mátyás-kilátó festése is elkészült már. A Batsányi-kilátónál még dolgoznak a szakemberek. A festést itt is befejezték, most a tetejét javítják. Az erdészek önerőből finanszírozzák a karbantartási munkákat, ezekre ugyanis nem lehet pályázni.

„Ez nagyságrendben egy olyan 200 millió forint összeget jelent. Mi is küzdünk a vállalkozói kapacitások nehézségeivel, nehezen találunk ezekre a speciális feladatokra vállalkozókat. Magasak a díjak, de hát felelősségünk ebben a környezetben ezeket megőrizni és olyan szolgáltatást nyújtani az erdő látogatóinak, hogy mindenki szabadon élvezhesse ezt a csodálatos panorámát, amivel itt rendelkezünk.” - fogalmazott Jagicza Attila vagyongazdálkodási főmérnök.

A látogatószámokon is látszik, hogy ezek kedvelt helyszínek. A felújított Festetics-kilátót idén márciusban adták át, azóta 13.000-ren látogatták. A Batsányinál már 14.000 látogató volt már ebben az évben. A Bakonyerdő Zrt. munkatársai folytatják a munkát. A már megvalósult játékelemeket is szeretnék bővíteni. Terveikben szerepel, hogy a főbb helyszíneket hálózatba kapcsolják, hogy akár kerékpárral is megközelíthetőek legyenek.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
6
7
8
további híreink
 
Napjainkban több, mint száz tagot számlál az egyesület.
 
Az ügyben keletkezett iratokat megküldték a Keszthelyi Járási Ügyészségnek.
 
A Magyar Vitorlás Akadémia jóvoltából egy aktív sportnapban lehetett része a családoknak.
 
A Várkertben rendezték meg a keszthelyi hősök napját.
 
Átadták a kutyás strandhoz vezető felújított vasúti átjárót.
 
A Kossuth Lajos utcában térkövezték le a gyalogutat, a beruházás mintegy 23 millió forintba kerül.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus