+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Vasárnapig a boré a főszerep Balatongyörökön
2022. július 22. péntek 15:07 - Balatongyörök
Vasárnapig a boré a főszerep Balatongyörökön
Elkezdődött a Györöki BorKorzó. A Balaton-parton vasárnapig kínálják a környékbeli pincészetek a legjobb boraikat. A szervezők a szórakoztatásról is gondoskodnak, koncertek és utcabál is lesz a hétvégén. A gyerekeket családi játszóház várja minden este 7 órától.

A Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar alapozta meg a hangulatot a borfesztiválon. Már az első napon sok volt az érdeklődő, a nagy melegben jól fogyott a fröccs is. A program nagyon népszerű a turisták körében, de a helyiek is szívesen látogatják. Baráti társaságok családok szórakoztak közösen.       

„A drága családommal jöttem, a fiammal és a menyemmel, az unokám éppen nincsen itt. Mi itt lakunk Györökön most már 10 éve, és nagyon jól érezzük magunkat. Minden évben kijárunk, és nagyon jók a borok, úgyhogy nagyon kellemes itt lenni.” - mondta egy résztvevő, Samu Sándor.

A borutcában sok környékbeli borászat méri a nedűket. Vonyarcvashegyi, badacsonyi és györöki gazdák portékáit is lehet kóstolni. A fehér és a rozé borok a legnépszerűbbek, de természetesen vörösek is szerepelnek a kínálatban. A borászok igyekeznek évről évre különlegességekkel is szolgálni a vendégeknek.

„A vörösborunk és a rozénk is nagyon kedvelt. Most egy új termékünk is van, a pinot noir, ami tulajdonképpen egy vörösbort kell, hogy hozzon, de a párom egy új eljárással kifehérítette, és egy nagyon kellemes, könnyed, izgalmas bort állított elő erre a fesztiválra. Minden évben próbálunk valami újat kitalálni.” - tájékoztatott Ekéné Pankotai Erzsébet, az Eke Bor tulajdonosa.

Balatongyörökön régi hagyománya van a szőlőtermesztésnek, feltételezhetően már a rómaiak is foglalkoztak borkészítéssel. Ugyan napjainkban már nincsenek nagy szőlőültetvények a településen, a hagyományokat azonban ápolják. Évekkel ezelőtt csatlakoztak a Cserszegtomajtól Hévízig tartó, hathetes borfesztivál sorozathoz.

„Már tudjuk, hogy 900 évvel ezelőtt műveltek szőlőt Balatongyörökön, de valószínűleg ennél sokkal korábban, a római korban lehettek az első szőlőtőkék elültetve. Azóta folyamatosan jelen volt a település életében a szőlő és a bor. Ez valamikor 1882-ben törik meg, amikor a szőlőgyökér tetű megjelenik Magyarországon is, és sajnos pont Balatongyörök az egyik kiindulópontja ennek a fertőzésnek, innen terjed el a nyugati medencében. Utána próbálkoznak a györöki szőlősgazdák, 10 évvel később a déli parton.” - emelte ki Biró Róbert, Balatongyörök polgármestere.

A nyitónapon a Lucy Markus együttes zenélt Balatongyörökön. Pénteken Beatles Show-ra várják a közönséget, szombaton pedig Bebe lép fel. Vasárnap a Rocket Rollers zárja a koncertek sorát a település borfesztiválján.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Pályázati forrásból és önkormányzati támogatásból valósultak meg Zalaszántón a beruházások.
 
Az erős szél miatt ágleszakadásoktól tartott a strandüzemeltető.
 
18 pálya, 3 nap, több mint 50 induló – ez számokban a 26. Balaton kupa.
 
28 éve már augusztus első hétvégéje a balatoni halászok napja.
 
A Híradó Plusz vendége: Gyanó Szilvia néprajzkutató.
 
Ószandec és a lengyel-magyar barátság szószólójaként méltatták dr. Cséby Gézát.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár