+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Tanácskozott a gyerek képviselő testület
2022. május 24. kedd 18:29 - Gyenesdiás
Tanácskozott a gyerek képviselő testület
Ismét összeült Gyenesdiás gyerek képviselő testülete. A fiatalok 13. alkalommal találkoztak a Községházán. Az ülés egyben a Klíma Követek megbeszélése is volt. Napirendre tűzték a település eddig elért környezetvédelmi eredményeit és szó volt a jövőbeni tervekről is. A gyerekek saját ötleteiket is felvetették.

Gyenesdiás kiemelt hangsúlyt fektet a természet- és környezetvédelemre. A község oktatási intézménye ökoiskolaként működik, ahol számos programot szerveznek a fenntarthatóság jegyében. Földünk megóvásában a diákok és az önkormányzat mellett a civil szervezetek is aktív szerepet vállalnak. A fiatalok a saját környezetükért is sokat tesznek.

„Elsősorban szelektíven gyűjtöm a szemetet, leadom, a PET palackokat újra használom. Nem szemetelek, sőt hogyha esetleg látok az erdőben vagy az utcán egy-egy darab szemetet, akkor azt elviszem a következő kukáig. Ezt mindenhol ajánlom.” - mondta az egyik klíma követ, Stiener Máté Bendegúz.

Az ülésen a település polgármestere beszámolt a Gyenesdiás a klímatudatosság útján című pályázat eredményeiről. Az elmúlt két évben minta klímastratégiát hoztak létre, szakköröket tartottak, szakmai kirándulásokat szerveztek. A gyerekeknek is fontos, hogy megőrizzék az elért eredményeket.

„Én kollégista leszek, de hétvégén vissza fogok jönni, meg nyáron is. Azért jó lenne, hogyha visszajövök, akkor úgy láthassam, ahogy most, minden nap.” - tette hozzá egy másik klíma követ, Hajas Bercel.

Gyenesdiás környezetvédelmi törekvéseit országosan is elismerik. A község számos jó gyakorlatot emelt át más településekről, de maguk is példaként szolgálnak. A klíma követekkel két év kihagyás után tudtak találkozni, de a munka ezalatt is folyamatosan zajlott.

„Az elmúlt két év bebizonyította azt, hogy ha nem is tudunk találkozni, ellenben nagyon sok olyan környezet- és természetvédelmi program van, amit végig tudunk úgy vinni, hogy szakkörökben – mind előadásokban, mind pedig esetleg különböző tematikus kertgondozásban vagy növényakciókban meg tudnak jelenni a családok, meg tudnak jelenni a gyerekek. Természetesen ha programként be tudjuk építeni az iskolát és más intézményeket, és vannak olyan jó gyakorlatok, közösségi tereink is, ahova a családokat, gyerekeket, intézményeket meg tudjuk hívni, akkor én azt hiszem, hogy nyertünk ebben a két esztendőben.” - tájékoztatott Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere.

A fiatalok saját javaslataikat is megfogalmazták. Az ülés végén elköszöntek tanáruktól, aki a következő tanévben már máshol folytatja a pályafutását. Az önkormányzat a ballagó nyolcadikosoknak is megköszönte a munkájukat.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A nagy melegben védjük bőrünket a nap káros hatásaitól!
 
Az egészséges életmódra és a sportra fektették a hangsúlyt a cserkész táborban.
 
Vendégünk: Forstner Anna a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület elnöke
 
Az útlezárás a tervek szerint július 8-án reggel 8 órakor kezdődik, és július 12-e 18 óráig tart.
 
A voksokat októberig lehet leadni a 12 döntőbe került fára.
 
Senki nem sérült meg. Körülbelül ezer ügyfélnél ment el az áram Gyenesdiáson.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár