Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Keszthelyen tanácskozott a Virágos Magyarország zsűrije
2022. okt. 21. péntek | Keszthely
Keszthelyen tanácskozott a Virágos Magyarország zsűrije
A Virágos Magyarország hazai zsűrije érkezett tanulmányútra Keszthelyre. A program részeként „Több zöld várost a fenntartható Európáért” címmel tartottak konferenciát. Az eseményen elhangzott, napjainkban egyre fontosabbá válik a klímatudatosság és a biodiverzitás megőrzése. Erre számtalan lehetőség adódik az épített környezetben is.

Keszthely is kiemelt figyelmet fordít a zöldterületeire. A Fő tér virágosítása minden évben megtörténik és arra is figyelnek, hogy az adott évszaknak megfelelő növények kerüljenek az ágyásokba. Ez a törekvés Európa több településén is megfigyelhető. Számos pályázati lehetőség van a falvak, városok zöldítésére, klímabarát települések kialakítására.

„Én úgy látom, hogy attól függően, hogy milyen pályázati programban indul az adott település, a hangsúlyokat mindig a pályázati program szabja meg. Ezért látunk olyan térfelújításokat is, ahol inkább a burkolat, a környezet architektúra az, ami hangsúlyt kap. Látunk olyan felújításokat, ahol pedig a három szintes növényállomány fejlesztése, virágágyak, esetleg szökőkutak kerülnek a köztérre.” - tájékoztatott Báthoryné Dr. Nagy Ildikó Réka, a Virágos Magyarország nemzeti koordinátora.

Sokan ismerték fel azt, hogy mindig az adott éghajlatnak megfelelő növényeket ültetni a legcélszerűbb. Az őshonos fák és cserjék kevesebb odafigyelést igényelnek, ugyanakkor ugyanúgy hozzájárulnak a településkép javításához. A zöldfelületeknek emellett egészségügyi hatásaik is vannak, csökkentik a városokban lévő hőmérsékletet és a kisebb állatoknak, madaraknak, rovaroknak is lakóhelyet biztosítanak.                

„Vannak fontos hívószavak. Az egyik hívószó az, hogy ökológia, biodiverzitás, fenntarthatóság. Ezek mentén mozgunk, ezt a gondolatiságot próbáljuk átvinni a városi zöldfelületekbe is, ami sok szempontból hasznos. Egyrészt tényleg az élővilágot támogatjuk meg vele, másrészt kevesebb energiával lehet jó zöldfelületeket működtetni, mert gyakorlatilag kvázi önfenntartóvá próbáljuk tenni őket.” - tette hozzá Bíró Borbála, a Főkert zöldfelület-fejlesztési főosztályvezetője.

Keszthely a jövőben is törekszik a zöldítésre. A Zöld Város projekt keretében szeptemberben kezdték el a Zeppelin tér felújítását. Itt is több zöldterületet alakítanak ki a jövőben. A Helikon Park is átalakul. A futók, kutyatartók kedvelt helyszínét szeretnék igazi közösségi hellyé tenni. Ennek munkálatai a későbbiekben kezdődnek el.      

„Keszthely egyébként híres a zöldfelületeiről, és az utóbbi időben is láttunk jelentős fejlődést, hogy egyre virágosabb a város. Szeretnénk természetesen ezt továbbra is folytatni. Kell is, mert ez egy Balaton-parti város, egy kulturált város, amelyhez ez is hozzátartozik. Magyarországi viszonylatban is nagy a zöldfelületek aránya, tehát ez is azt jelenti, hogy van lehetősége, persze ezzel sok munka is jár.” - emelte ki Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A konferencián szó esett az adaptív gyepgazdálkodási lehetőségekről, a zöldfelületek fejleszthetőségéről és azokról a kihívásokról is, amelyekkel az ágazatnak szembe kell néznie.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2021. okt. 28. csütörtök 14:49 | Gyenesdiás
A környezeti fenntarthatóságért tett intézkedések miatt ítélte oda különdíját az ITM.
| 2021. júl. 28. szerda 18:04 | Keszthely
Közönségszavazáson dőlhet el a verseny a Virágos Magyarország programon belül.
| 2015. már. 14. szombat 09:03 | Balatongyörök
A Virágos Magyarországért Szervezőbizottság segíti Balatongyörököt az európai verseny felkészülésében.
| 2024. ápr. 25. csütörtök 19:15 | Hévíz
A technológiai fejlődésben rejlő lehetőségekről és veszélyekről tanácskozott az országos ipartestület.
| 2024. ápr. 22. hétfő 19:15 | Keszthely
A Föld napja alkalmából szervezett pénteken konferenciát a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.