+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A szabadság kapuja
2017. október 23. hétfő 16:47 - Alsópáhok
A szabadság kapuja
A faluban –az ország sok más településéhez hasonlóan– eddig nem volt méltó emlékhely, ahol ’56 hősei előtt leróhatták volna tiszteletüket az emberek. Ám a forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság pályázatának köszönhetően azóta számos Büszkeségpont létesült Magyarországon. Az alsópáhokit a község október 23-i ünnepségén avatták fel.

1956 – a szabadság kapuja című alkotás Tóth Dávid budapesti szobrászművész keze munkáját dicséri. A nyíló kapuzat mészkőből készült két vaskos szárnya az elnyomó hatalmat, az éppen azon kirepülő bronz galambok pedig a szabadságot jelképezik mindenki számára egyértelműen jelenítve meg ’56 üzenetét. Az alkotót és a művészi kompozíciót Dr. Cséby Géza irodalomtörténész méltatta: „Egyre több emlékkő, szobor, márványtábla emlékeztet arra a hősi korszakra, melyet 1956-os magyar forradalomnak nevezünk. Ez egyrészt tisztelet az elesettek, meghurcoltak, kivégzettek előtt, másrészt mementó, hogy sohase feledhessük el azt az időszakot, amikor példát mutattunk a világnak hazafiságból, szabadságszeretetből és hősiességből.”

Czigány Sándor polgármester a művelődési házban szólt a község lakóihoz és a meghívott vendégekhez. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik hozzájárultak az emlékhely méltó kialakításához, és hangsúlyozta annak fontosságát, valamint a közösség életében betöltendő szerepét is: „61 évvel az 1956-os szabadságharc után azért állítottunk egy emlékművet a művelődési ház előtt, hogy az itt lakók és az erre elhaladók is mindig gondoljanak, emlékezzenek az 1956-os októberi eseményekre, a hősökre és áldozatokra. Az 1956-os Emlékbizottság által koordinált Büszkeségpont pályázat elnyert támogatásával és Alsópáhok Község Önkormányzatának segítségével valósulhatott meg ez az emlékmű.”

„A forradalom és szabadságharc mellett a megtorlásról is fontos beszélni, hiszen ez adott erkölcsi tartást a népnek.” – mondta Manninger Jenő. A miniszteri biztos és országgyűlési képviselő kiemelte: „Szükséges, hogy a mai fiatalság megismerje ezeket a történelmi eseményeket, ehhez pedig fontos a falvakban is ilyen emlékművek felállítása.”

Az ünnep szónoka, Sághegyi Attila alezredes, a Zala Megyei Védelmi Bizottság honvédelmi referense az országban zajlott események felidézése mellett arról is beszélt, hogy a forradalmi tömeg egy emberként kiállva milyen célokért harcolt: „Az idegen megszállások és a diktatúra szürke korszaka egy pillanatra megszakadt. Színes, fényes, ugyanakkor embert próbáló napok következtek. A forradalom résztvevői, a fiatalok, a munkásság, az értelmiség nem csupán valami ellen, hanem valamiért küzdöttek. A nemzeti függetlenségért, a többpártrendszerre alapozott demokráciáért, alkotmányosságért, a termelő- és alkotómunka értelméért, az emberhez való életért.”

A megemlékezés ünnepi műsorral folytatódott, melyben közreműködött a helyi Allegrezza Kamarakórus, Sebestyén Rita versmondó, a Dr. Szántó Imre Általános Iskola diákjai pedig a fővárosi forradalmi események egy szeletét állították színpadra.

Kalapos István – Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A teljesen elektromos jármű várhatóan tavasszal áll szolgálatba, és hatékonyabb lesz, mint a jelenlegi.
 
Három és fél hónap alatt átlagban napi 82 bérlést regisztrált Keszthelyen az üzemeltető cég.
 
A Híradó Plusz vendége: Dr. Szabó Zoltán egyetemi docens
 
Az akció célja elsősorban az, hogy megelőzzék a vasúti átjárón történő áthaladás szabályainak megsértését
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus