Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / 1956 fényes fáklya a magyar történelem egén
2023. okt. 23. hétfő | Keszthely
1956 fényes fáklya a magyar történelem egén
1956-ban szinte minden magyar hitt abban, hogy olyan ország épülhet, amelyet az elődeink elképzeltek – hangzott el az október 23-i megemlékezésen Keszthelyen. A főhajtást az idén is a 2006-ban állított és két éve új helyre költöztetett fehér ember szobornál tartották. Az ünnepség szónoka Nagy Bálint, a térség országgyűlési képviselője volt.

67 évvel ezelőtt a kommunista diktatúrába kényszerített magyarság szembeszállt az idegen megszállókkal és azok képviselőivel. Október 23-án a budapesti egyetemisták békés tüntetése indította el azokat az eseményeket, amelyek a 20. századi magyar történelmet meghatározták. A gyorsan eszkalálódó forradalom híre már aznap este eljutott Keszthelyre, a városban 25-én kezdődtek a megmozdulások. A megemlékezésen elhangzott, 1956-ból ma is erőt meríthetünk.

„A magyar forradalom felrázta és megdöbbentette a világot, és egyben végérvényesen átformálta azt. Nem csupán az önkényuralmi kormány ellen lázadt fel, hanem az egész hazug világrend ellen. Ebből kell erőt merítenünk, amikor úgy érezzük, hogy az egész világ felfordult körülöttünk. Mert most olyan időket élünk, amikor megkérdőjelezősnek az alapvető értékek, mint család, haza, biztonság és béke. Döbbenetes látni, hogy azokban az európai nagyvárosokban, amelyeket Wittner Máriáék még a szabadság fellegvárainak tartottak, ma hangos kisebbség nyomja el a ma még többségben lévőket.” - mondta Nagy Bálint, közlekedésért felelős államtitkár.

A keszthelyi megemlékezésen az Asbóth iskola diákjai adtak műsort. A résztvevők meghallgathattak egy forradalmi indulót, emellett szavalatok hangzottak el. Közreműködött a Helikon Kórus és a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar is. Manninger Jenő, Keszthely polgármestere arról beszélt, a büszkeség, a szomorúság és a hála azok az érzelmek, amelyek megfogalmazódnak ’56 kapcsán. Büszkék vagyunk a forradalmárokra, szomorúak vagyunk az áldozatok miatt és hálásak vagyunk mindazoknak, akik részt vettek a megmozdulásokban.

„Harmadik érzésünk a köszönetteljes háláé lehet az ’56-os forradalom és szabadságharc minden résztvevője felé. A mártírok és áldozatok felé, mert a legdrágábbat, életüket adták a hazáért. Azok felé, akik életük végéig őrizték, és nekünk, az utódaiknak adták tovább a szent tüzet, a fényben lobogó lyukas zászló emlékét, ezért a kincses örökségért. Amely nélkül – úgy hiszem – sokkal nehezebben jutottunk volna el Nagy Imréék újratemetése, a köztársaság kikiáltása, az első szabad választások, valamint a szovjet csapatok kivonulásának lélekemelő, az ő harcukat, helytállásukat beteljesítő nagy pillanatáig.” - emelte ki Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A Fő téren álló fehér ember szobornál koszorút helyezett el Nagy Bálint országgyűlési képviselő, Manninger Jenő, Keszthely polgármestere és az önkormányzat képviselőtestülete. Tisztelegtek a hősök előtt a fegyveres testületek elöljárói. Fejet hajtottak az egyházi vezetők és a keszthelyi középiskolák képviselői.       

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2023. okt. 23. hétfő 12:28 | Keszthely
Fáklyás felvonulást rendeztek Keszthelyen a nemzeti ünnep előestéjén.
| 2022. okt. 24. hétfő 14:54 | Keszthely
Az október 23-i hősökre emlékeztek Keszthelyen, az ünnepség szónoka Takaró Mihály volt.
| 2021. okt. 21. csütörtök 17:34 | Keszthely
A program ökumenikus istentisztelettel kezdődik, az ünnepi köszöntők után fáklyás felvonulás lesz.
| 2020. okt. 23. péntek 14:54 | Keszthely
Az eredeti tervekhez képest rövidített programmal tartották meg az '56-os megemlékezést Keszthelyen.
| 2019. okt. 23. szerda 17:06 | Keszthely
Október 23-án a Balatoni Múzeumot és a Helikon Kastélymúzeumot is díjtalanul látogathatták az érdeklődők.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.