+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Gombásztúra
2017. október 25. szerda 12:16 - Keszthely
Gombásztúra
A Városi Piac szervezésében a vállalkozó kedvű gyűjtők a Keszthelyi-hegységben kereshették a kalapos növényeket, a biztonságos azonosításról pedig az erdei sétát vezető gombaszakellenőr még a helyszínen gondoskodott.

Komjáti Sándor rögtön megmutatta a szakértőnek, mit talált. Mivel csak azt a három-négy fajtát ismeri, amit a boltokban lehet kapni, nagy segítség, hogy hozzáértőtől lehet azonnal kérdezni. A tapolcai ügyvéd párjával együtt érkezett a piac által meghirdetett túrára. „Interneten láttuk, meg a párom már volt egyszer. Gondoltuk, akkor délután eljövünk, kellemes időtöltés. Halat is akartam fogni, de az nem sikerült, ahhoz terveztem egy kis gombás mártást. De legalább a gomba meglesz.”

Lázár Attila szakellenőr most az erdő mélyén végezte el a helyszíni meghatározást. Ő vezeti a Városi Piacról induló gombásztúrákat. Ebben az időszakban nemcsak a jó levegő miatt érdemes még kimozdulni a természetbe: kis szerencsével és jó időzítéssel ízletes csemegékre bukkanhatunk. „A csapadékos hideg idők beálltát megelőzően még érdemes kijönni az erdőkbe gombát gyűjteni. Most az elmúlt néhányszáz méteren is tapasztaltuk, hogy azért akad még gomba.” – mondja a szakellenőr. „Nagyon fontosnak tartom, hogy ezek a túrák, amiket szervezünk, a gombaismeretet erősítik. Az érdeklődőknek felhívjuk a figyelmét a mérgező gombafajokra, találunk is belőlünk néhányat, de akad azért ehető faj is.”
A Keszthelyi-hegység erdői most még a sárgagyűrűs mellett arany és érdes tinórut, gyűrűs tuskógombát és néhány galambgombafajt rejtenek. A gyűjtőknek legalább a legmérgezőbb hazai gombát, a gyilkos galócát ismerniük kell. Évi három-négy haláleset származik Magyarországon gombamérgezésből, melyet kivétel nélkül ennek elfogyasztása okoz. A nem egyértelmű árut feltétlenül meg kell mutatni egy szakértőnek. „A keszthelyi piacra szerdán és szombati napokon be lehet hozni, reggel 7-től délig én vagy a kollégáim végezzük ezt a szakellenőri tevékenységet. Az erdei gombagyűjtésnek, az erdei viselkedésnek egy nagyon fontos szabályrendszere van: lehetőleg csöndben tiszteljük az erdőt, és csak azokhoz a fajokhoz nyúljunk, amiket ismerünk. A gombákat nyilván nem szabad kiásni, hanem óvatosan leválasztani, és lehetőség szerint vissza kell temetni a gombáknak a helyét.” – hívja fel a figyelmet Lázár Attila.

Bár a mostani csapadékos időjárás kedvez a szaporodásnak és a termőtestek kialakulásának, növekedésének, az idei gombaszezon a szakértő szerint egy-két hét múlva befejeződik.

Kalapos István – Keszthelyi Televíziócomprar botas ugg|ugg baratas|baratsa nike air max 90

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Napjainkban több, mint száz tagot számlál az egyesület.
 
Az ügyben keletkezett iratokat megküldték a Keszthelyi Járási Ügyészségnek.
 
A Magyar Vitorlás Akadémia jóvoltából egy aktív sportnapban lehetett része a családoknak.
 
A Várkertben rendezték meg a keszthelyi hősök napját.
 
Átadták a kutyás strandhoz vezető felújított vasúti átjárót.
 
A Kossuth Lajos utcában térkövezték le a gyalogutat, a beruházás mintegy 23 millió forintba kerül.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus