+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szakmákkal ismerkedhettek a diákok
2022. április 13. szerda 17:58 - Sármellék
Szakmákkal ismerkedhettek a diákok
Rendészet, szépészet, egészségügy. Csak néhány azokból az ágazatokból, amelyekkel a sármelléki diákok megismerkedhettek. A tanulóknak pályorientációs napot tartottak, ahol ízelítőt kaphattak a különböző szakmákból. A fiatalok a felvételi követelményekről és az ösztöndíj lehetőségekről is hallhattak.

Az alapvető elsősegély-nyújtási teendőket is megismerhették a diákok. Gyakorolhatták az újraélesztést, és megtanulták a stabil oldalfekvést is. Ez a mindennapokban is hasznos lehet, de ízelítőt ad az egészségügyi képzésből is. A nyolcadikosok már túl vannak a felvételin, a hetedik osztályosoknak azonban segítség a program.            

„Magamról el is tudnám azt képzelni, hogy rendészeti szakra, de ott is inkább főiskolán tanulni. Akár még autószerelő vagy gépészet, és technikum.” - mondta a Sármelléki Általános Iskola diákja, Petrovics Máté.

A rendészeti vagy honvédelmi szakon tanulók alapfogásokat mutattak meg, amiket ki is lehetett próbálni. A villanyszerelés iránt érdeklődők ledes tojást készíthettek. A foglalkozásokat a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tartotta. A szakemberek úgy látják, egyre több diák jelentkezik szakmát is adó iskolákba.

„Egyre népszerűbbé válik, teszünk is ezért, hogy ez így legyen. Igazából hiányszakmák most így nincsenek, viszont nagy a kereslet a gépészet ágazat szakmái iránt, szinte az összes szakma iránt. A vendéglátás itt Keszthely környékén húzó ágazat, ebben is folyamatosan, illetve szinte minden ágazatban el tudnak helyezkedni a tanulók.” - tájékoztatott Virágné Ujj Ilona, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tanácsadója.

A programba az alsósokat is bevonták. Az elsős diákoknak dietetikus mesélt az egészséges étkezés fontosságáról. Gyógytornász is érkezett Sármellékre. A diákokkal a helyes ülést, állást gyakorolták. Az egészségügyben is nagyon széles a paletta, ezt mutatták meg a szakemberek.   

„Ne csak azt gondolják a gyermekek, hogy ápolók és mentősök lehetnek, hanem azon kívül nagyon sokféle. Az utóbbi időszak, a koronavírus még inkább előtérbe helyezte az egészségügyi pályát, ezért szeretnénk nekik egy picit más szempontból, hogy ne riasszuk őket, hanem inkább kedvet csináljunk nekik ehhez a szakterülethez.” - emelte ki Horváth Éva, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Zala Megyei Területi Szervezetének szakképzési referense.

Bemutatkozott a szépészeti ágazat is. A kozmetikus képzés nagyon magas színvonalú a környéken. Az Asbóth iskola diákjai rendszeresen érnek el kimagasló sikereket a különböző versenyeken, nem ritkán nemzetközi megmérettetésen. A pályaorientációs nap része a tanév rendjének, de Sármelléken ettől függetlenül is szívesen szervezik.

„Azt gondoljuk, hogy mivel ez egy egész intézményre szóló, kötelező program, akkor töltsük el úgy hasznosan, hogy akár már a kicsik is, akár játékos formában, de ismerkedjenek meg a különböző szakmákkal. Ha már eleve felső tagozatra úgy mennek, hogy van egy kialakult vágyuk vagy elképzelésük, akkor nyilván tudják, hogy 5. osztály év végétől a tanulmányi eredmény beleszámít a továbbtanulásba.” - tette hozzá Gerecs Mária, a Sármelléki Általános Iskola intézményvezető-helyettese.

A pályaorientációs nap jó hangulatban telt Sármelléken, a diákok pedig sok hasznos információval gazdagodtak a foglalkozásokon.

Regman Karola - Keszthelyi TV        

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A keszthelyi gyárban már a különféle ételintoleranciával rendelkezőknek is készülnek édességek.
 
Együttműködési megállapodást írt alá a MATE Georgikon Campus és 6 középiskola.
 
Több tekintetben is támogatja az önkormányzat a helyi lakosokat és vállalkozókat.
 
Tettéért a Keszthelyi Járásbíróság előtt kellett felelnie.
 
A természetvédelmi területkezelés biztosítására nyert támogatást a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.
 
A Híradó Plusz vendége: Dr. Alföldi Zoltán egyetemi docens.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus