+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megkezdődött a gyümölcsszaporítás időszaka
2022. március 28. hétfő 14:11 - Keszthely
Megkezdődött a gyümölcsszaporítás időszaka
Gyümölcsoltó napot tartottak a Majormúzeumban. Kezdőknek és haladóknak is gyakorlati tanácsokkal szolgáltak az Élménygazdaságban. A gyümölcsészek javasolják, aki teheti, maga szaporítsa a gyümölcsfáit. Azt vallják, az ember másként nyúl az után a barack, vagy körte után melynek fáját maga oltotta.

Hébér körte, Badacsonyi óriás, Cserszegi mézes, Rózsabarack – ilyen oltványokat is hoztak a gyümölcsoltó napra. Gyakorlott szakemberek tartottak oltási bemutatót.

Ékoltás, angolnyelves párosítás, kecskeláb ékezés – csak néhány módszer, hogyan lehet a vad alanyra nemes gyümölcs vesszejét oltani. A néphagyomány szerint Gyümölcsoltó Boldogasszony napjától lehet megkezdeni ezt a műveletet.

Komoróczi Lajos gyümölcsész: „Azért Gyümölcsoltó Boldogasszony napja körül kezdték el régiek ezeket a szabadföldi, helyben oltásokat, mert körülbelül innentől lesz olyan meleg nap közben, ami ahhoz szükséges, hogy ezek az oltások megeredjenek.”

Az oltás során sebet ejtenek, ennek gyógyulásához kell legalább 16-18 fok nappali hőmérséklet és éjszaka se kússzon 10 fok alá a hőmérő higanyszála. A gyümölcsészek szerint Keszthely környékén rengeteg tájfajta van. Csak Cserszegtomajon 54 fajtát gyűjtött össze Partics Gyula. 

„Az a gyümölcsfa, amelyik ebben a talajban, ebben a klímában, ebben a környezetben legalább 100 évet megél, azt érdemes tovább szaporítani. És ha még azt hozzátesszük, hogy ezt mindenféle vegyszerezés, permetezés nélkül, akkor talán meg még inkább” - nyilatkozta Partics Gyula. 

Az így oltott fák nagyra nőnek, kiterjedt gyökérzettel.Az oltónap célja az volt, hogy gyakorlati fogásokat mutassanak meg az érdeklődőknek a Majormúzeum Élménygazdaságában.  

Zimmermann Tamás: „Olyan fákat szeretnék már, amit magam oltok. Hát, ez évekig nem jött össze, sorra produkáltam a hibákat. Most itt sikerült két úriember társaságában erre fényt deríteni, hogy mi volt a baj. Tök jó, mert adnak kellékeket és ki lehet próbálni.”

Ha valakinek nincs nagy területe, kombifákat is lehet készíteni. Egy alanyra például szilvát és sárgabarackot is lehet oltani, vagy a cseresznyét is lehet társítani a meggyel. Így egy fa két különböző gyümölcsöt is teremhet.   

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus