+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megáldották a felújított templomot
2022. március 28. hétfő 19:06 - Türje
Megáldották a felújított templomot
Az „Egyházi közösségi célú programok és beruházások támogatása” előirányzott keretből kapott türjei templom és épületegyüttesének felújítására 3,17 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást a Csornai Premontrei Apátság. A projekt egy része, a premontrei prépostsági templom Árpád-kori épületének műemléki helyreállítása befejeződött. A templom nevéhez hűen, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján áldották meg.

Szentmisére gyűltek össze Gyümölcsoltó Boldogasszony napján, Türjén. A gyönyörű háromhajós templombelsőbe 4 éve, nem tartottak misét. Akkor kezdődött el a templom felújítása. Az oltalom háza sokáig méltatlanul elhanyagoltan állt a település közepén. Utoljára a 30-as években végeztek rajta felújítást.

"Ahhoz képest, hogy Magyarország egyik legszebb kéttornyú románkori temploma- ez a hely miatt, a távolság miatt, nem tudom mi miatt,de ez nagyon mostoha sorsra került. Tulajdonképpen a rend mikor visszaállhatott a ’90-es évek elején akkor már felmerült, hogy ezzel valamit tennünk kell. Nyilván azt is láttuk, a faluval együtt, hogy ez a mi erőnket meghaladja. Egészen 2016-ig kellett erre várni, amikor is kormányhatározat született, hogy az állam támogatja ennek a helyreállítását, hiszen ha tulajdonképpen megnézzük ez egy 800 éves épület. Hatalmas dolog, hogy ez megmaradt."- mondta el Fazakas Z. Márton apát.

Nagyon sok meglepetés került elő a feltárások során és az értékleltárból. A freskók, a megújult falfestmények a magyar történelmet idézik. A templom egyik szentélyében található a korábban feltárt, csonka haza legnagyobb Szent László legendája. Előkerült a monostoralapító nyughelye is. Megtalálták a középkori kolostort. Sikerült egészében megújítani az első Gyümölcsoltó Boldogasszonyt megjelenítő oltárképet, ami a számos freskóval együtt Magyarországon alkotó osztrák festő Dorfmeister István munkája.

Az első szentmisén Fazekas Z.Márton premontrei apát megáldotta a templomot. Bár a templom régi orgonája is megújult, a liturgia fényét nem emelte hangzásával.

"A működőképes állapotig eljutottunk  tavaly augusztusban. Utána arra vártunk, hogy a templom teljes egészében elkészüljön. Már csak a hangi munkálatok vannak hátra. Az intonálás és a hangolás. És ehhez a feladathoz arra van szükség, hogy a templom minden berendezési tárgya a helyére kerüljön. A teljes akusztikai tér, teljes egészében rendelkezésre álljon a munkához."-nyilatkozott az orgonaépítő mester.

Új órák és új sisakok kerültek  a templomra. Az egykori külső képi világáról pedig csak a bejárat téglái árulkodnak. A közel 1,8 milliárdos fejlesztés Keszthely szempontjából is jelentős.

"Keszthelyen is az apátság fenntartó és Keszthely is premontrei város, Türje is premontrei település és éppen ezért az elmúlt hónapokban igyekeztünk a türjei polgármester úrral is egy nagyon szoros kapcsolatot kialakítani a két település között, mert a két település nagyon, viszonylag közel van egymáshoz és azt gondolom, hogy nagyon jól tudják kiegészíteni a szolgáltatásaikkal egymást. Nyilván ennek egy komoly alapot teremt az, hogy mind a két település premontrei település."- mondta Nagy Bálint.

A  beruházás folytatódik a major épület felújításával. A templomban a liturgiák folynak. Turisták számára csak az augusztus 19-i felszentelést követően lesz látogatható.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Vetőné Zeke Erzsébettel a NABE Keszthely és Vidéke Csoportjának vezetője
 
Légy Te a változás és tedd jobbá a világot!
 
A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület EKF támogatásból vásárolt 14 facsemetét.
 
A szentpéterúri családi gazdaság a gabona mellett gyümölccsel és mangalicával is foglalkozik.
 
Megtartották a József Attila vers- és prózamondó verseny területi fordulóját Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus