+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Komoly a veszteség a világhírű fürdővárosban
2022. január 13. csütörtök 19:03 - Hévíz
Komoly a veszteség a világhírű fürdővárosban
A világhírű fürdővárost, Hévízt sem kerülték el 2020 óta a problémák. Bár 2021 év végén az összesítés azt mutatta, hogy a város gazdálkodása azokat a számokat hozta, amit beterveztek, azonban az nagyon messze áll a korábbi sikeres évek eredményeitől. A város polgármestere, Papp Gábor bízik abban, hogy 1-2 éven belül újra fénykorát éli majd Hévíz.

A Hévízi-tó Európa legnagyobb fürdésre alkalmas termáltava. A világ minden részéről érkeznek gyógyulni vágyók a 4800 lelkes városba. A nemzetközi jelentőségű fürdőváros idegenforgalma azonban megtorpant 2020 márciusától. A világjárvány hatása rányomta a bélyegét a település gazdálkodására, Hévíz városában nagy veszteséget okozott. Korábban 3,2 milliárd forint volt az önkormányzat működési költsége, ezt mintegy 3 milliárd forint pályázati forrás egészítette ki.

"A működési költség a lényeg és ennek a működési költségnek gyakorlatilag az egy negyedét, tehát 800 millió forintot, amit az állam finanszíroz a különböző önként vállalt feladatainkra, a fennmaradó részt, a 3/4 részt, a 2,4 milliárd forintot a különböző bevételeinkből fedeztük. Hiszen elmondhatjuk azt, hogy Hévíz városa lehet, hogy csak egy 4800 lelkes település, de közel egy 20-30 ezres város nagyságán vagy szintjén működik. "- mondta el Papp Gábor polgármester.

2020-tól a különböző elvonások és a kiesések, valamint a védekezésre költött pénzek, a járványügyi intézkedések miatt a költségvetési összeg lecsökkent és tartósan közel 2 milliárd forint az, ami hiányzik a város költségvetéséből. Így élték túl a 2021-es évet.

"Egy nagy racionalizálást végrehajtottunk 2021-ben, ami azt jelentette, hogy a működésünkből közel 500 millió forintot tudtunk megspórolni. Tehát ezt a két számot, az állami finanszírozást és a spórolás, a racionalizálás mértékét összeadom, akkor beszélünk 1,3 milliárd forintról, tehát még mindig közel 2 milliárd - ahogy említettem is – ebből a működésből gyakorlatilag hiányzik. S ezen az úton kell előrehaladnunk. Ez az út pedig maximális racionalizálás minden szinten. Minden intézményünknél, minden tevékenységünkben gyakorlatilag." - adott tájékoztatást Papp Gábor.

Papp Gábor bízik abban, hogy 2021-ben az idegenforgalom nagyobb bevételt eredményez. Szeretnék a futó projekteket is befejezni. Van, amelyik már látványosan készül , de van kisebb turisztikai projekt, aminek a közbeszerzése folyik. A szűkös esztendőben is elkészült a buszmegálló, a belvárosi részből kikerült a város szélére. A kedvelt piac is új arculatot és csarnokrészt kapott. Megújult a gyógyfürdő kórház belterületén a téli fürdő épületétől induló Schulhof sétány. A belbiztonság érdekében több mint 100 térfigyelő kamerát helyeztek ki a városban. A parkolási rendszert átalakítják, aminek egy része már elkészült. Számozottak lettek a parkolóhelyek, így egy applikáció segítségével a világ minden pontjáról foglalhat a vendég. A nagyobb városi parkolókban sorompók, rendszámfelismerő üzemel. A polgármester szerint a 2019-es közbeszerzés óta történt áremelkedések azonban minden beruházásnál jelenthetnek csúszást a kivitelezőknél. 2021-ben a vendégösszetételt tekintve a Hévízen pihenőknek mindössze 20% -a volt külföldi, 80%-a hazai. A bevételeit a turizmusra alapozó településen a szolgáltatások és programok bővítésének köszönhetően fiatalodott a vendégkör.

"Valójában a július és augusztusi hónapok akár még rekordokat is hozott Hévízen, egyes szálláshelyeken vagy szállodákban, akár létszámban, akár bevételben,de ez nem tudja megmenteni és nem tudja kiváltani az egész éves bevétel kiesést. " mondta  a polgármester.

A városvezető szerint a járvány okozta helyzet tanulságai, a racionalizálás és az új lehetőségek megragadása egy szép jövőt hozhat a világhírű fürdővárosnak.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus