+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Értékmentő látványosság Gyenesdiáson
2022. január 12. szerda 19:10 - Gyenesdiás
Értékmentő látványosság Gyenesdiáson
170 éves boronapincét állítottak helyre Gyenesdiáson. A Zalai-hegyvidék egy rejtett kis szegletéből, Rádiházáról áttelepített épület a J&A Kerámiaház mellett kapott helyet. A Pék házaspár célja az értékmentés volt. A göcseji pince már nyitva áll a látogatók előtt, az ünnepélyes avatása május 30-án lesz.

Képek mutatják Gyenesdiástól 60 kilométerre, Rádiházán, a szőlőhegyen készültek. Omladozó présházas pincét vesznek szemügyre a szakemberek. A Gyenesdiáson élő, hagyományokat ápoló Pék házaspár vásárolta meg az egykor jobb időket megélt épületet. A romos pincéből minden olyan értéket megmentettek, ami az utókor számára sokat mesélhet az egykori paraszti világ szőlőhegyeiről, az ott folyó munkáról. Az épületet megtisztították az elhagyott eszközöktől, szeméttől és szétbontották. Mivel fém kötőelemek nem voltak benne, ezért a szétszedése könnyen ment. Rádiházáról annak az 1850-ben épült gyenesdiási háznak az udvarára szállították, ahol élnek, bízva abban, hogy a régi falusi képet, amelyben gazdasági épület, pince és lakóház volt, meg tudják valósítani. Áll már a megújult 170 éves pince. Pék András mutatja azokat a gerendákat az épületen, amelyek első látásra is igazolják az idő múlását. A tető kivételével mindent maga készített. Sok kutatás, szakemberektől kért ötlet, segítség és hét hónap munka után nagy örömmel beszél az öreg pince kalandos útjáról, megújulásáról és a munkafolyamatok nehézségeiről.

"A legnagyobb nehézséget az okozta, hogy a fák legnagyobb részét, az idő megette. A csapó eső, a földberakott tölgyfa –alulról tölggyel kezdték – és nincs olyan fa, ami a talajnedvességnek ilyen szinten és az enyészetnek ellenáll. Ez a 170 év ez nagyon-nagyon hosszú idő, ha ilyen élő anyagról van szó. Nagy problémát okozott, hogy a tetőn sokáig nem volt jó. Beázott és ezek a gombás fa- betegségek tönkretették a fa jelentős részét. Nagyjából 30%-a volt a faanyagnak olyan amit nem tudtunk használni."- mondta Pék András.

A faanyagot gombaölővel kezelték, ezt követően állították össze az épületet. A nehéz gerendák beemelése, rögzítése is nagy kihívás volt. A két helyiségből álló épületbe beépítették a hordótároló pince eredeti ajtaját. Az egykori talajra épült földes pince kapott egy fogadóteret, ahol a hatalmas régi prés is megújult. Felújítás közben előkerült egy dátum, 1851. május 30-a, a készítésének ideje. A prés nagy kádjából két fogadópad is készült. Még bőven van tennivaló. A Pék házaspár azt mondja, hogy tavasszal egy olyan pince várja a látogatókat, ami nem csak szép, hanem üzenete is van az utókor számára.

"Ahogy a házainkat is igyekeztünk az utókornak átmenteni úgy, szerettük volna ezt a pincét is és valami fajta példát is mutatni azzal, hogy ami még menthető itt az országunkban, akinek van hozzá tehetsége, lehetősége, az tegye meg."- mondta el Pékné Orbán Julianna Ilona.

A sok méltatlan sorsú göcseji pince közül egy megújult, megmutatva elődeink életének egy kis részét. Hogy milyen kiállítóhely lesz belőle, azt nem árulták el a tulajdonosok. Egyet azonban igen, avatása a megtalált évszámhoz hűen, május 30-án lesz és a Gyenesdiási Miska Pince nevet kapja. 

Hegedüs Éva -Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A térségbe 39 gázüzemű és 8 dízelmotorral felszerelt jármű érkezett, ezek a hónap végétől közlekednek.
 
Március 25-e Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe.
 
Tudományos diákkonferenciát rendeztek a Keszthelyi Közgazdasági Technikumban.
 
A Híradó Plusz vendége: Keserű Gábor informatikus
 
A megelőzés ebben az esetben is az egyik legfontosabb.
 
Kiosztották az Év Balatoni Háza díjakat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus