Koccintások, baráti beszélgetések és ínycsiklandó illatok jellemezték a hétvégén megrendezett Nyitott Pincék Éjszakáját a Rezi szőlőhegyen, ahol kicsik és nagyok együtt élvezték a nyári programok sokszínűségét.
„A bor az ,ami igazából minket idehoz Rezibe, tehát mi átszoktunk menni a többi pincészetbe is Rezső az egyik kedvencünk, többek között a Bakos pincészet, Takácséknál is szoktunk lenni a másik helyen, meg nekünk van egy kis nyaralónk egyébként itt, és belátni az egész szőlőhegyet, gyönyörű a kilátás, szoktunk kapni ugye finom folyóborokat, úgyhogy mi nagyon szeretjük az egész rendezvényt ” - mondta el Szaniszló Ági.
Reziben minden évben közösségi összefogással keltik életre a Nyitott Pincék Éjszakáját. A festői szőlőhegy és a balatoni panoráma mellé három borház és egy sajtkészítő manufaktúra kínálta portékáját az idelátogatóknak.
„Annyira leült a Rezi-hegy és az egész boros élet, hogy valamivel fel kellet a Covid ideje alatt vagy után ezt lendíteni. És csatlakozott a többi pince. Hála Isten egyre népszerűbb ilyen két-háromszáz ember megfordul pincénként." - emelte ki Takács Zsolt szervező, borász.
Nem csak a borok szerelmesei, hanem a gasztronómia kedvelői is találtak különleges ízeket a Rezi-hegyen. A Cserép Róbert vezette sajtkészítő manufaktúra házi szörpökkel és melegszendvicsekkel kínálta a vendégeket.
Szeretnénk megmutatni a helyi értékeket, ugye annak idején Rizlingországnak hívták Rezit, szeretnénk egy nagyobb betekintést nyújtani itt a Rezi szőlőhegybe, illetve mi 2019 óta vagyunk itt a sajtműhellyel, mondjuk a gasztronómia egyik szegmense mondjuk a sajt, helyben készített, kézműves termékek, így az egész jól kiegészíti egymást. – mondta Cserép Róbert sajtkészítő mester.
A Rezi Czimondor Pince borait a legnépszerűbb retró slágerek kísérték, míg a Bakos Családi Pincészet házi kenyérrel, paprikás krumplival és mulatós zenével várta a vendégeket.
„Tehát van egy közös szál, tehát a bort mutatjuk, tehát a bor a lényeg, és azon belül mindenki saját maga kitalál valamit, hogy mivel színesíti az estét. Nekem az az elképzelésem, az egész dologról, hogy a vendégnek a szórakoztatását több oldalon kell, nem csak bor kóstolunk, hanem az étel is tehát a gasztronómia is hozzá járuljon, és a zene.” – hangsúlyozta Bakos Rezső borász.
A borász elmondása szerint az idelátogatók számára leginkább az Olaszrizlinget érdemes megkóstolni – igazi, zamatos balatoni tétel.
„A környékbeli borászokat jól ismerjük. Ez egy olyan esemény, amit szívesen támogatunk, egy jó hangulatú, szombat este itt.” - fogalmazott Simon László.
A Rezi szőlőhegyen ismét egymásra talált hagyomány és vendégszeretet – a Nyitott Pincék Éjszakája nemcsak ízekkel, hanem maradandó közösségi élményekkel is megajándékozta a látogatókat.
Somogyi Beáta-Keszthelyi TV